Secretarul de stat Mike Pompeo le cere universităţilor din SUA să fie reticente faţă de finanţările din China şi de unii studenţi chinezi

J.P.
Internaţional / 10 decembrie 2020

Secretarul de stat Mike Pompeo le cere universităţilor din SUA să fie reticente faţă de finanţările din China şi de unii studenţi chinezi

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo le-a cerut miercuri universităţilor din SUA să fie reticente faţă de studenţi chinezi şi finanţări din China şi a atras atenţia asupra încercărilor Beijingului de a fura inovaţie din SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul de stat în exerciţiu, liderul ofensivei administraţiei lui Donald Trump împotriva Chinei, a făcut această declaraţie la un institut universitar din Georgia, stat care găzduieşte o comunitate asiatico-americană tot mai mare şi unde în ianuarie vor avea loc alegeri pentru Senat decisive pentru controlul în Camera Superioară a Congresului american.

Pompeo a dat asigurări că trebuie să fie primiţi în continuare chinezii care vor "sincer" să studieze în SUA, dar a evocat şi cazul a doi studenţi chinezi inculpaţi pentru spionaj.

"Dacă nu suntem atenţi şi dacă nu deschidem ochii, vom permite ca Beijingul să ne dea o lecţie", a avertizat el la Georgia Tech, în Atlanta.

"Partidul Comunist Chinez ştie că nu va putea să ne egaleze vreodată nivelul de inovaţie (...) Din acest motiv, el trimite aproape 400.000 de studenţi în fiecare an în Statele Unite ale Americii", a adăugat Pompeo.

El a reiterat apelurile sale la adresa universităţilor americane pentru ca ele "să închidă" toate Institutele Confucius de învăţământ chinez, desemnate de Departamentul de Stat al SUA ca instrumente de "propagandă" ale Beijingului. Ele trebuie de asemenea "să ancheteze ce fac cu adevărat aşa-numitele grupuri de studenţi susţinute cu bani de la Partidul Comunist Chinez", a mai afirmat Pompeo.

"Nu putem permite ca acest regim tiranic să ne fure informaţiile pentru a-şi construi puterea militară, să spele pe creier la noi în ţară sau să ne corupă instituţiile pentru a acoperi aceste activităţi", a insistat secretarul de stat.

Invocând date ale Departamentului Educaţiei din SUA, Mike Pompeo a afirmat că universităţile americane au primit 1,3 miliarde de dolari de la China începând din 2013, însă a acuzat instituţii prestigioase că nu îşi declară toate finanţările chineze.

El a mai spus că China a reuşit să infiltreze universităţi reputate apropiate de stânga, deoarece "antiamericanismul era deja răspândit acolo".

Mike Pompeo vorbeşte de multe luni despre China ca adversarul strategic principal al SUA, iar administraţia Trump s-a angajat într-o confruntare deplină, cu accente de Război Rece, cu superputerea asiatică.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a promis să fie la rândul său extrem de ferm faţă de Beijing, chiar dacă ia în considerare o mai mare cooperare în faţa provocărilor planetare precum pandemia şi schimbările climatice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pietele si universitatile voastre si cele din Europa i-au facut mari pe chinezi. I-ati scolit, v-au furat ulterior iar acum va sufla in ceafa. Ii puteti infrange doar daca ii izolati si le taiati accesul la pietele voastre astfel incat sa isi vanda produsele doar acasa, pe yuani.

    Mentalitatea (dictatoriala si mai nou amenintatoare cu tente agresive) a chinezilor este una bolnava si periculoasa pentru toate tarile lumii. Sunt indoctrinati si agresivi. Nu trebuie sa ajungem in situatia ca Ceausescu, Stalin sau Hitler sa ajunga imparatul lumii. Infatuarea chineza incepe sa fie resimtita la nivelul chinezului de rand care a ajuns sa priveasca de sus si sa jigneasca alte nationalitati (a se vedea ultima editie iUmor). 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb