Antony Blinken, o nouă vizită în Israel

S.B.
Internaţional / 18 august

Antony Blinken, o nouă vizită în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken urmează să sosească duminică în Israel, ca parte a intensificării eforturilor diplomatice ale Washingtonului de a obţine o încetare a focului în Gaza care să pună capăt războiului de 10 luni dintre Israel şi Hamas, informează news.ro.

Cea de-a zecea deplasare în regiune a înaltului diplomat american de la începutul războiului, în octombrie anul trecut, are loc la câteva zile după ce Statele Unite au prezentat propuneri de tranziţie care, în opinia lor şi a mediatorilor Qatar şi Egipt, ar reduce diferenţele dintre părţile beligerante.

Oficialii americani invocă un nou optimism în ceea ce priveşte încheierea acordului, dar avertizează, de asemenea, că mai este mult de lucru.

"Ceea ce am făcut a fost să luăm lacunele rămase şi să le acoperim într-un mod în care credem că, practic, este un acord care este acum gata să fie încheiat şi pus în aplicare şi să meargă mai departe", a declarat, vineri, reporterilor un înalt oficial al administraţiei Biden.

În Israel, Blinken este aşteptat să se întâlnească cu prim-ministrul israelian şi cu alţi înalţi oficiali.

Negocierile au loc în umbra unei escaladări regionale de temut. Iranul a ameninţat că va riposta împotriva Israelului după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie.

Washingtonul a avertizat în mod repetat Iranul să nu întreprindă nicio acţiune de represalii împotriva Israelului. Oficialul american a declarat că un astfel de act ar putea avea consecinţe "cataclismice", în special pentru Iran.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de externe ai Regatului Unit, Franţei, Germaniei şi Italiei şi-au exprimat sprijinul pentru negocierile de încetare a focului în curs, îndemnând toate părţile să evite orice "acţiune escaladantă".

Discuţiile privind modul de punere în aplicare a acordului sunt aşteptate să continue la începutul săptămânii viitoare, înainte ca înalţii oficiali să se reunească la Cairo, cu scopul de a încheia acordul până la sfârşitul săptămânii.

Echipa de negociere a Israelului şi-a exprimat sâmbătă "optimismul prudent" cu privire la posibilitatea avansării unui acord, potrivit unei declaraţii de sâmbătă a biroului premierului Benjamin Netanyahu.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Jihad Taha, a declarat sâmbătă pentru postul de televiziune Al Jazeera că Israelul a adăugat condiţii în discuţiile privind încetarea focului şi l-a acuzat pe Netanyahu că le foloseşte pentru a împiedica eforturile.

Chiar dacă speranţele pentru o încetare a focului au crescut, războiul a continuat. Cel puţin 17 palestinieni au fost ucişi şi zeci au fost răniţi într-un atac israelian în oraşul Zawayda din Gaza sâmbătă, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii, în timp ce Israelul a emis noi ordine de evacuare, invocând tiruri de rachete ale Hamas în apropiere.

Cea mai recentă rundă de război în conflictul israeliano-palestinian, vechi de zeci de ani, a început la 7 octombrie, când luptătorii Hamas s-au năpustit asupra Israelului, ucigând aproximativ 1 200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Campania militară ulterioară a Israelului a redus mare parte din Gaza la ruine şi a ucis peste 40 000 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene. Israelul afirmă că a eliminat 17 000 de luptători Hamas.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb