Statele Unite ar trebui să se aştepte ca ponderea dolarului în rezervele globale să scadă lent, dar nu există alternative care să înlocuiască complet moneda americană, crede secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, conform Business Insider.
Yellen a admis că sancţiunile aplicate în primul rând Rusiei de către Statele Unite au făcut unele ţări să caute alternative la dolar, dar impactul asupra poziţiei monedei americane este redus.
"Dolarul are rolul pe care-l are în sistemul financiar mondial din motive foarte întemeiate, pe care nicio altă ţară nu le poate reproduce, inclusiv China", a spus ea. "Avem pieţe financiare foarte lichide, un stat de drept puternic, fără controale ale capitalului, lucruri pe care nicio ţară nu este capabilă să le reproducă. Nu va fi uşor pentru nicio ţară să găsească o modalitate de a ocoli dolarul".
Totuşi, secretarul Trezoreriei SUA anticipează că, în condiţiile unei economii globale în creştere, activele de rezervă vor fi mai diversificate. "Ar trebui să ne aşteptăm ca, de-a lungul timpului, ponderea altor active în rezervele ţărilor să crească treptat; este o dorinţă naturală de diversificare. Dar dolarul este de departe activul de rezervă dominant".
Conform Eurizon SLJ Asset Management, timp de două decenii, statutul de monedă de rezervă a dolarului american a cunoscut o erodare treptată, urmată de o scădere abruptă în 2022, chiar dacă puterea sa în comerţul internaţional rămâne de necontestat.
Alte rapoarte au indicat creşterea cererii de aur a băncilor centrale străine drept o altă modalitate de a reduce dependenţa acestora faţă de rezervele în dolari.
Yellen a mai adăugat că factorii de decizie din Statele Unite nu susţin moneda americană, secretarul Trezoreriei SUA aducând în discuţie situaţia plafonului datoriei Statelor Unite care, în opinia sa, subminează încrederea lumii în capacitatea naţiunii de a-şi onora obligaţiile, deteriorând reputaţia monedei americane, conform Business Insider.
La începutul lunii, preşedintele Joe Biden a semnat un proiect de lege prin care se suspendă limita datoriei Statelor Unite, până în ianuarie 2025.
1. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 15.06.2023, 14:12)
arabii,chinezii isi vor reduce expunerea pe dolar si active americane si europene ca au vazut cum au confiscat Rusiei rezerve si active,si daca mai transeaza un jurnalist,un opozant,se poate intampla acest lucru mai ales ca in viitor,cererea de petrol si gaz se va micsora!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2023, 16:16)
Sanctiunile economice si confiscarile isi arata efectele negative pe termen lung
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2023, 22:27)
Pentru soviet.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2023, 17:48)
BRICS reprezinta peste 40 % din populatia lumii si 31.5% din PIB-ul mondial.
Conform analizei Bloomberg tarile din G7 in 2028 vor da 27,5% a economiei mondiale,
iar BRICS va da 35%.Cauza principala fiind cresterea economica mai slaba/mica la G7.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2023, 22:25)
Da, dar... analfabeți economic... săracii, fie ei și mulți, reprezintă o forță... săracă. :))))))
Nu mai pot cu BRICS. Ăia își pot încuraja schimburile economice și pe mărgele, orice urmă de profit și dezvoltare economică se duce tot în dolar.