SECTORUL BANCAR EUROPEAN, ÎN CONTINUARE FRAGIL PwC: "Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele"

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2014

PwC: "Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele"

Rezultatele testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană în rândul băncilor europene, care ar fi trebuit să readucă încrederea în piaţa bancară şi în stabilitatea acesteia, arată că suntem încă departe de soluţionarea crizei bancare şi a provocărilor cu care se confruntă sectorul bancar, consideră Colin Brereton, Liderul grupului PwC.

Domnia sa a spus: "Evaluarea a fost doar un test singular al solvabilităţii băncilor şi nu unul al viabilităţii lor pe termen lung. Viabilitatea pe termen lung a băncilor depinde însă de capacitatea lor de a genera suficient profit pentru a-şi acoperi toate costurile, inclusiv costul capitalului."

25 de bănci cu importanţă sistemică nu au trecut pragul minim de adecvare a capitalului, iar necesarul de capital suplimentar este de circa 25 de miliarde de euro, potrivit rezultatelor testelor de stres.

Dintre cele 25 de bănci care nu au trecut testul, 12 şi-au acoperit deja necesarul de capital suplimentar. Astfel, din ianuarie 2014 până la 30 septembrie 2014, băncile europene evaluate şi-au majorat capitalul cu 53,6 miliarde de euro prin emisiuni de acţiuni (39,2 miliarde euro este suma netă, care nu include rambursări şi răscumpărări) şi 39,1 miliarde de euro prin emisiuni de obligaţiuni convertibile.

"Momentul în care multe dintre băncile europene vor fi capabile să treacă acest test al viabilităţii pe termen lung este încă departe din cauza prelungirii perspectivei negative la nivel macroeconomic şi a dobânzilor scăzute din Europa, a costurilor crescute de operare, de restructurare şi de conformare cu standardele prudenţiale, dar şi a competiţiei crescânde venite din partea start-up-urilor şi a jucătorilor din sectorul non-bancar. Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele", potrivit reprezentantului PwC, care adaugă: "Atenţia se va îndrepta, în primul rând, către acele instituţii care au picat aceste teste de stres. Acestea vor fi nevoite să-şi suplimenteze capitalul, iar acţionarii vor dori să ştie care este randamentul capitalului suplimentar. Toate băncile, inclusiv cele care au trecut testul, trebuie să ofere acţionarilor randament satisfăcător. Pentru acele bănci care sunt într-o postură relativ bună din punct de vedere financiar există încă oportunităţi de creştere pe piaţă".

Colin Brereton mai spune că bilanţurile băncilor vor rămâne sub atentă observaţie, în special nivelul capitalului, lichidităţile şi gradul de îndatorare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb