Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre a fost discutată, astăzi, de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, şi de omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, întrevederea bilaterală având loc cu prilejul Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care s-a desfăşurat miercuri şi joi la Bruxelles, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
"Întrevederea a constituit un moment oportun pentru a discuta despre nivelul cooperării bilaterale, perspectivele de dezvoltare ale acesteia şi despre situaţia actuală de securitate din regiunea Mării Negre", se menţionează în comunicat.
Cu această ocazie, ministrul Gabriel Leş a reiterat poziţia României ca susţinător al aspiraţiilor euro-atlantice ale Ucrainei şi a reconfirmat sprijinul şi suportul în ceea ce priveşte integritatea teritorială a acestei ţări.
Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO au avut, astăzi, în cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile misiunilor din Afganistan, Kosovo şi Irak, în cadrul sesiunii dedicate operaţiilor şi misiunilor NATO.
Potrivit MApN, ministrul Gabriel Leş a punctat importanţa susţinerii procesului de pace afgan, insistând pe evidenţierea faptului că acesta trebuie asumat în totalitate de autorităţile afgane, cu sprijinul Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, ministrul apărării naţionale a menţionat creşterea participării României cu trupe la Misiunea Resolute Support în 2019, totalizând peste 800 de militari prezenţi în teatru, o contribuţie substanţială care conferă ţării noastre un loc proeminent în rândul contributorilor.
Ultima sesiune de lucru a ministerialei, cu participarea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, precum şi a reprezentanţilor Suediei şi Finlandei, s-a axat pe aspecte legate de cooperarea NATO-UE pe linia apărării, cu accent asupra iniţiativelor cu potenţial de intensificare a Parteneriatului Strategic dintre cele două organizaţii şi transformarea acestui palier de acţiune într-un element esenţial al pachetului de măsuri vizând consolidarea securităţii la nivel european.
"Ministrul Gabriel Leş a accentuat faptul ca transparenţa, complementaritatea, inclusivitatea şi neduplicarea eforturilor trebuie să constituie linii de acţiune primare în consolidarea cooperării dintre cele doua organizaţii. De asemenea, a subliniat faptul că o prioritate cheie a României, inclusiv prin prisma deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, vizează consolidarea relaţiei NATO-UE, respectiv menţinerea unei relaţii transatlantice solide şi funcţionale", se mai arată în comunicatul de presă al MApN.