Securizarea la BVB nu a existat niciodată

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2010

Preşedintele BVB, Stere Farmache, nu mai conduce un operator de piaţă, ci un emitent oarecare.

Preşedintele BVB, Stere Farmache, nu mai conduce un operator de piaţă, ci un emitent oarecare.

Zvonul că o echipă CNVM s-ar afla la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ca să examineze sistemul de securizare a datelor confidenţiale de piaţă, zvon pe care l-am menţionat într-un articol de joi, se confirmă drept ştire certă.

Comisarul Lorand Kralik conduce investigaţiile în privinţa securizării, dar examinează şi respectarea legalităţii în scandalul minciunilor BVB privitoare la demisia lui Daniel Ţepeş.

O surprinzătoare perspectivă asupra scandalului minciunilor BVB pune în evidenţă joncţiunea dintre cazul demisiei lui Ţepeş şi problema de principiu a securizării datelor.

Presa a fost informată despre demisie de însuşi Ţepeş, de cu dimineaţă, astfel că informaţia a fost afişată, pe site-ul ziarului "BURSA", la ora 11.30.

Asta creează o ridicată probabilitate ca demisia să fi fost înregistrată oficial, la BVB, ceva mai înainte, în jurul orei 10.00.

Faptul că s-a răzgândit a apărut pe site-ul ziarului nostru, la ora 15.22, ceea ce înseamnă că "echipa de negociatori" din Consiliul Bursei, care i-a oferit lui Ţepeş ceea ce-şi dorea (numirea lui Valentin Ionescu drept director general BVB, ca să se răzgândească să mai provoace alegeri anticipate şi să-şi retragă demisia), ei bine, această "echipă" condusă de preşedintele BVB Stere Farmache a luat cunoştinţă de faptul răzgândirii lui Ţepeş, cândva înainte de orele 15.00.

Ora 16.13 (circa şase ore de la producerea evenimentului) este cea la care figurează, pe site-ul BVB, Comunicatul mincinos, din ziua de 24 septembrie, care ascunde că Ţepeş şi-a dat demisia, informând, însă, că s-a răzgândit.

Cazul generează următoarele întrebări:

1. De ce a fost ascunsă investitorilor o informaţie certă?

2. De ce nu a fost dat un Comunicat despre demisie, "cât mai curând posibil", aşa cum o cere Codul BVB? (secţiunea 3, capitolul VI, titlul II Art. 100 "Emitentul are obligaţia de a transmite B.V.B. informaţiile prevăzute la art. 99, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 24 de ore de la producerea res-pectivului eveniment").

NOTĂ: Sunt convins că imprecizia expresiei "cât mai curând posibil" va fi invocată de Consiliul Bursei în apărarea sa; dar, oare, poate să dureze şase ore mersul pe holurile BVB dintre Registratură, unde demisia a fost înregistrată pe la zece şi Biroul emitenţi, care se află la acelaşi etaj? Chiar şi târâş, curierul ar fi ajuns în două minute...; deci, chestia nu ţine.

3. De ce Comunicatul BVB (fie el şi mincinos) despre subiectul demisiei a fost amânat, deliberat, circa 80% din timpul şedinţei de tranzacţionare ?

Această inhibare deliberată a diseminării informaţiei despre BVB, ca emitent, a fost posibilă pentru că...nu este un caz de excepţie.

Da, este o obişnuinţă!

Bursa de Valori Bucureşti prezintă numeroase cazuri în care, între momentul primirii unui comunicat de la emitent şi momentul când informaţia este diseminată în sistem, se scurg ore!

Acest interval de timp nu este reglementat.

Responsabilii BVB gestionează acest timp cum vor ei şi pot argumenta că întârzierea s-ar datora verificării corespondenţei informaţiilor cu realitatea, ori cine ştie cărei alte operaţiuni "absolut necesare".

Ei nu suflă nicio vorbuliţă că toţi cei din BVB care intră în contact cu informaţia despre emitent, dispun de completă libertate de comunicare cu oricine din exterior.

Nu, nu au nicio interdicţie să-şi păstreze la ei telefoanele mobile.

Le au la ei, tot timpul.

Apelurile de pe telefoanele fixe, de serviciu, nu sunt nici interzise si bineînţeles, nici înregistrate (pentru că ar încălca dreptul la intimitate privată).

Poşta electronică este "free".

După cum pot ieşi din instituţie, ca din orice cârnăţărie, fără vreo procedură prea specială.

Aşa că, dacă sincer ar dori să constate situaţia securizării datelor confidenţiale, atunci domnul Lorand Kralik şi echipa CNVM degeaba vor examina echipa IT şi sistemul IT ale Bursei de Valori Bucureşti - astea probabil că n-au defecte.

Nu, sistemul procedurilor este cel care trebuie examinat; porţile lăsate deschise, pe unde are loc hemoragia de informaţii confidenţiale din BVB.

Dacă ar face-o, comisarul va constata că aşa-zisa "securizare" nu a existat niciodată.

Ca emitent, BVB a uitat să mai fie piaţă

"Cazul Ţepeş" este interesant şi din alt unghi.

Demisia lui Ţepeş din CB este un eveniment de natura celor care privesc un emitent şi face subiectul obligaţiilor informării continue a pieţei, unde BVB este doar un intermediar prestator de servicii către investitori (mijloceşte comunicarea).

Odată înregistrată demisia, faptul cert al demisiei avusese loc, iar conducerea executivă a BVB trebuia să mijlocească automat diseminarea informaţiei despre evenimentul din viaţa emitentului, către investitori, difuzând un comunicat în sistem.

Faptul că, în Consiliul de administraţie al emitentului, unii membri nu erau de acord cu demisia lui Ţepeş, nu are nicio legătură cu sarcinile executivului Bursei, privită ca piaţă de interes public.

În eventualitatea că Ţepeş s-ar fi răzgândit (ceea ce s-a şi întâmplat, dar fără respectarea vreunei proceduri regulamentare de înregistrare formală), emitentul BVB ar fi informat piaţa BVB, iar aceasta ar fi transmis în sistem un al doilea comunicat.

În realitate, sarcinile de piaţă ale executivului Bursei au fost suspendate de Consiliul Bursei, care a gândit ca la un emitent oarecare.

Fiind, în acelaşi timp şi emitent şi piaţă, BVB şi-a amestecat funcţiunile unele în altele fără nicio grijă faţă de reguli şi a acordat prioritate intereselor de emitent.

Ceea ce este şi grăitor pentru ceea ce BVB a ajuns după demutualizare şi distribuirea gratuită de acţiuni către brokeri.

Grupul de brokeri care a luat în stăpânire Bursa de Valori Bucureşti, o priveşte ca pe o vacă de muls profit, iar nicidecum ca pe o piaţă.

Quod erat demonstrandum.(F.G.)

No man"s... time

Pe site-ul BVB, sunt afişate numeroase cazuri de discrepanţe majore între momentul recepţiei informaţiei de la emitent şi momentul diseminării informaţiei respective, în sistem.

Informaţii recepţionate de BVB la ora 9:39 (Banca Transilvania, 29.09.2010), au fost diseminate inexplicabil, după cincizeci de minute (10:29).

La Casa de Bucovina-Club de munte (02.04.2010), diferenţa este de două ore şi jumătate (10:09, faţă de 12:39).

La Transelectrica, (04.08.2010), tărăgănarea creşte la trei ore (9:32, faţă de 12:30) şi tot aşa la Rolast, la care, în 19.05.10, informaţia zace la BVB între orele 9:26 şi 12:33.

Dar există şi cazuri (vezi Mefin, din 29.01.2009) în care, deşi informaţia a parvenit la BVB încă din ziua anterioară, ea nu este afişată în sistem decât a doua zi, cu întârziere mare faţă de deschidere, pe la orele unsprezece.

Unii brokeri s-au plâns, în repetate rânduri, de această tărăgănare în diseminarea informaţiilor.

Desigur, este o chestiune de optică; dacă priveşti BVB cu bunăvoinţă, atunci îţi spui că astfel de întârzieri ţin de faptul că responsabilii cu diseminarea informaţiilor îşi beau şi ei cafeaua de dimineaţă, în timp ce citesc ziarul "BURSA", în loc să-şi facă treaba şi că, de fapt, oameni suntem cu toţii.

Dar, cum să mai priveşti BVB cu bunăvoinţă, când conducerea BVB se apucă să mintă?!

Când BVB devine o "piaţă de gaşcă", suspiciunea că neglijenţele ar fi deliberate şi că sunt speculate în "gaşcă", devine legitimă. (F.G.)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Make, nu contest adevarul si gravitatea celor pe care le spui,dar pina acum ce-ai facut,ai dormit in papuci?

    1. lasa-l nene zi mersi c-o spune

      Se merge pe 2 directii: (a) unii verifica daca informatiile sunt valide la emitent, (b) altii dau telefoane si mai recent trimit curieri (telefoanele sunt inregistrate) pentru a duce informatia la cei care fac tranzactii pentru farmache

      de citeva zile,in bvb se deschid mailurile private

      A nu se confunda: nu este vorba de securizarea datelor confidentiale,Tepes cauta pe unde ati luat demisia lui si sparge e-mailurile trimise,chestie pe care ati numit-o foarte bine "securizarea minciunilor". E din ce in ce mai rau:pina acum lua o sanctiune pe piata de capital,acum ia de la 1 la 3 ani.

      Este imediat ce BVB s-a apucat sa minta.Pina acum nu a mintit.

    cindva trebuia sparta buba si scos puroiul

    Totul a inceput cu improprietarirea gratuita a brokerilor,demonstratia lui Make este impecabila.Bursa nu mai e bursa,este doar un emitent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb