• Titlurile TLV nu au surprins prin volatilitate
Propunerea de majorare a capitalului social al "Băncii Transilvania", ce va fi discutată în cadrul Adunării Generale de astăzi, nu a fost reflectată în evoluţia cotaţiei acţiunilor la Bursa de Valori până acum şi nici nu va avea influenţe pe viitor, potrivit brokerilor.
Acţiunile "Banca Transilvania" (simbol TLV) au urmat un trend variabil de la începutul anului 2008, neavând, însă, fluctuaţii semnificative de preţ. Acţiunile TLV au fost tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti cu preţuri cuprinse între 0,89 lei, la începutul anului, şi 0,71 lei, la 18 aprilie 2008.
Andreea Ciobanu de la "Intercapital Invest" ne-a precizat: "Nu cred că aprecierea de astăzi (n.r. ieri) a cotaţiei Banca Transilvania are legătură cu adunarea generală, deoa-rece informaţia privind majorarea capitalului era deja cunoscută de investitori în piaţă". În opinia doamnei Ciobanu, creşterea de ieri este o simplă revenire, după ce, în şedinţele trecute, acţiunile băncii au testat minime în jurul valorii de 0,7 lei/acţiune.
Andreea Ciobanu opinează: "Comparativ cu alte acţiuni din coşul indicelui BET, titlurile TLV au rezistat cel mai bine scăderii de la începutul anului".
Virgil Livanov, de la "KD Capital Management" susţine că majoritatea investitorilor nu vor avea o atitudine diferită faţă de titlurile TLV, în perioada următoare, întrucât au avut timp să asimileze ştirea majorării capitalului.
Paul Brendea, de la "Prime Transaction", ne-a spus că acţiunile TLV s-au remarcat întotdeauna printr-o evoluţie stabilă pe bursă şi că niciodată nu au surprins printr-o volatilitate foarte mare.
În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiei TLV de la începutul anului, brokerii au calculat că a scăzut mai puţin decât principalii indici.
Paul Brendea ne-a subliniat că singurele date care contează la o adunare generală a acţionarilor sunt data de referinţă (pentru a participa la şedinţă) şi data de înregistrare (pentru a beneficia de efectele hotărârilor).
"Un acţionar care vrea să aibă acţiuni la aceste date trebuie să cumpere până cel târziu cu trei şedinţe bursiere înainte."
În ceea ce priveste AGA, pentru a beneficia de drepturi la majorarea de capital social trebuie să ai acţiuni la data de înregistrare. Având în vedere că propunerea conducerii este data de 16 mai, ultima zi de cumpărare este 13 mai aşa că, abia atunci, este posibil să existe fluctuaţii ceva mai mari în piaţa", a mai declarat domnul Brendea. Acesta opinează că, atunci când apar fluctuaţii înaintea şedinţei AGA, este posibil ca un investitor, sau mai mulţi, să aibă informaţii privind eventuale surprize, eventuale discordanţe între propuneri şi hotărâri sau să mizeze pe aceste discordanţe, însă nu crede că acesta este cazul Băncii Transilvania.
Conducerea societăţii propune acţionarilor majorarea capitalului social cu 448,61 milioane de lei, constituit din capitalizarea rezervelor (319,46 milioane de lei), utilizarea primelor de emisiune integral încasate (98,6 milioane de lei) şi aport în numerar (30,55 milioane de lei).
În prezent, capitalul băncii este de 611 milioane lei, divizat în 6,11 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Conform raportărilor din 13 martie, acţionarul principal al băncii este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o cotă de 14,98% din capitalul social, 38,87% din titlurile TLV sunt deţinute de persoane juridice, iar restul de 46,15% aparţin diverselor persoane fizice
"Păstrare" pentru acţiunile TLV
Analiştii "Raiffeisen Capital & Investment" au emis ieri un raport asupra evoluţiei acţiunilor "Banca Transilvania". Analiştii îşi menţin recomandarea anterioară de a "păstra" titlurile băncii şi meţionează că profitul net a fost uşor sub asteptări.
La 16 aprilie 2008 analiştii " Raiffeisen Capital & Investment" şi-au schimbat recomandarea pentru acţiunile "Banca Transilvania" (simbol TLV), de la "cumpărare" la "păstrare", cu un nou preţ ţintă de 0,74 lei pe acţiune. Principala cauză a scăderii preţurilor ţintă a fost majorarea costului capitalului, ţinând cont de faptul că a avut loc o creştere a aversiunii faţă de risc a investitorilor, în general, şi faţă de România, în particular, au explicat analiştii de la "Raiffeisen Capital & Investment" în raportul din 16 aprilie.
În raportul emis ieri, analiştii subliniază faptul că "Banca Transilvania" a publicat situaţiile finaciare aferente anului 2007, dar fără a oferi alte informaţii adiacente. Profitul neajustat s-a ridicat, potrivit declaraţiilor analiştilor la 307 milioane lei marcând o creştere de 169% faţă de anul precedent.
Analiştii menţionează totodată, că asteptările lor conform cărora câştigurile provenite din vânzarea "BT Asigurări" vor fi înregistrate în anul 2007 s-au adeverit. Tranzacţiile cu acţiuni TLV au însumat în 2007, 206 milioane lei, potrivit aceluiaşi raport.