Consilierii municipali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă, vineri, iar printre proiectele pe care urmează să le dezbată se numără indexarea impozitelor şi taxelor locale, menţinerea gratuităţii parcării pentru autoturisme hibride şi delegarea activităţilor de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie.
Bucureştenii urmează să plătească în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,40%, având în vedere rata inflaţiei. Conform proiectului, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri şi pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport este de 10%. În raportul de specialitate sunt invocate prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conform cărora impozitele şi taxele locale se indexează anual, până la data de 30 de aprilie, de către Consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.
Consiliul General al Capitalei va dezbate în şedinţa de vineri şi un proiect care prevede eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 658 de străzi, din şapte zone ale oraşului. Primăria Capitalei vizează obţinerea banilor necesari prin "Programul privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public", finanţat din Fondul pentru Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 59.991.885 lei, inclusiv TVA, iar cofinanţarea asigurată de municipalitate ar urma să reprezinte 147.728 lei.
Conform unui alt proiect de pe ordinea de zi, va fi menţinută gratuitatea pentru autoturismele hibride în parcările de utilitate generală. În referatul de aprobare este invocată necesitatea unor soluţii sustenabile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi pentru îmbunătăţirea aerului.
O altă propunere prevede menţinerea taxei speciale pentru promovare turistică în anul 2025 la 2% din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA. Banii ar urma să fie folosiţi de Primăria Capitalei pentru: consolidarea şi comunicarea integrată a brandului turistic al municipiului Bucureşti; elaborarea unui program multianual de dezvoltare turistică a destinaţiei, a unei strategii de marketing a destinaţiei turistice şi implementarea activităţilor de promovare la nivel naţional şi internaţional; susţinerea şi/sau crearea de evenimente, activităţi culturale/turistice care pot genera creşterea numărului de turişti şi a calităţii timpului petrecut în Bucureşti.
Gestiunea activităţilor de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie urmează să fie delegată Companiei Municipale Eco Igienizare pentru o perioadă de cinci ani. Costul programului unitar de acţiune pentru anul 2025 este evaluat la 29,2 milioane lei. Compania va presta aceleaşi tratamente ca în anul 2024, singurele modificări fiind diminuarea numărului de dezinfecţii (de la 12 la 6 treceri, având în vedere că a trecut perioada pandemică). Pe de altă parte, compania va asigura dezinsecţia împotriva gândacilor la guri de vizitare, cămine şi canale aferente sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic, precum şi la nivelul reţelelor tehnico-edilitare de apă/canal.
Opinia Cititorului