Şeful AVAS, la DNA pentru o afacere "neagră" în Alba

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 16 aprilie 2008

Şeful AVAS, la DNA pentru o afacere "neagră" în Alba
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, suspectat pentru complicitate la deturnare de fonduri publice

    Pe când era şeful Consiliului Judeţean Alba, Atanasiu le-ar fi solicitat primarilor din judeţ să semneze contracte de consultanţă cu o firmă înfiinţată cu doar câteva zile înainte - Concept Consult SRL

    Un astfel de contract parafat cu Primăria Sîncel îl prezentăm în facsimil, în pagina 2

    Liberalul Teodor Atanasiu, şeful AVAS, are din nou probleme cu procurorii după ce, în 2006, a fost suspendat din funcţia de ministru al apărării în urma unei plângeri penale formulate de fostul purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Adriana Săftoiu.

    Acum, şeful AVAS este sus­pectat pentru complicitate la deturnare de fonduri, după un episod petrecut în urmă cu patru ani în judeţul Alba.

    Atunci Atanasiu ocupa func­ţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi în această calitate a forţat o afacere cu fonduri europene nerambursabile.

    În fapt, Teodor Atanasiu ar fi convocat primarii din 35 de localităţi şi le-ar fi cerut să încheie contracte de consultanţă cu o singură firmă- Concept Consult SRL- deţinută de Călin Bran, membru PNL. Prin contractele cu firma Concept, primăriile ar fi urmat să acceseze fonduri Sapard. Teodor Atanasiu i-ar fi convocat în mai 2004 pe cei 35 de primari într-o sală a Consiliului Judeţean, informaţie confirmată de mai mulţi participanţi, care susţin că Atanasiu le-a spus să semneze facturi proforme pentru obţinerea consultanţei. Tot atunci ei au primit câte un contract care urma să fie semnat după ce fiecare edil ar fi venit cu o hotărâre a Consiliului Local. Celor care n-aveau bani pentru asemenea contracte, Atansiu le-ar fi promis banii necesari la prima rectificare bugetară. Suma fiecărui contract era una fixă- respectiv 35 de milioane de lei plus TVA.

    Contractele au fost semnate la doar câteva zile de la înfiinţarea firmei Concept Consult SRL Alba, ceea ce a stârnit atunci nemulţumirea unora dintre primari, care au refuzat să plăteaască firmei recomandate de Teodor Atanasiu. La întâlnirea cu primarii au mai participat şi Cosmin Covaciu, fostul prefect de Alba după 2004 şi Ioana Gârlea, consilierul de imagine al lui Teodor Atanasiu. Din datele Ministerului Finanţelor rezultă că încasările de la Primării au fost cam singurele înregistrate de firma Concept Consult în anul electoral 2004.

    De altfel, surse locale susţin că "marele concept" al afacerii ar fi fost tocmai acela ca banii să meargă pentru finanţarea campaniei electorale care bătea la uşă. Însă nici firma Concept Consult şi nici patronul ei, Călin Bran, nu au fost sponsori oficiali ai PNL în 2004. Singurul din cei implicaţi în această afacere care a finanţat PNL în 2004 a fost Teodor Atanasiu cu suma de 112,5 milioane de lei.

    Şeful AVAS consideră că noul scandal în care este implicat este "un nou episod din folosirea DNA drept agent electoral, iar acum se încearcă compromiterea imaginii lui Teodor Atansiu ca şi jertfă pentru cel numit Zeus (preşedintele Traian Băsescu)".

    De altfel, Teodor Atanasiu acuză DNA de "manipulare comunistă", pentru că în citaţia pe care i-ar fi trimis-o era amintit ca "preşedinte AVAS", deŞi avocatului său I se comunicase că va fi audiat în legătură cu activitatea pe care a avut-o în fruntea Consiliului Judeţean. Confuzia ar apărea susţin sursele noastre din faptul că şeful AVAS ar urma să fie audiat şi în alt caz, repectiv monitorizarea post-privatizare a rafinăriei Petromidia, cumpărată în 2000 de Dinu Patriciu. Informaţia nu a fost însă confirmată până la închiderea ediţiei.

    Cazul Morega

    Un alt caz similar cu cel de la Alba a apărut anul trecut, în primăvară, când presa a prezentat o înregistrare cu liderul PNL local, Dan Ilie Morega, care le solicita colegilor de partid, sefi de instituti publice descentralizate, sa aduca bani pentru partid, chiar din bugetul acelor institutii.

    Însă, liberalii nu au fost singurii care au folosit astfel de metode, presa semnalând şi alte cazuri de la alte partide care au folosit bani publici pentru campaniile electorale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    27 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9760
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb