Şeful DGA Prahova şi adjunctul şefului Poliţiei Judeţene, reţinuţi de DNA

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 18 august 2015

Şeful DGA Prahova şi adjunctul şefului Poliţiei Judeţene, reţinuţi de DNA

Actualizare 09:05 Surse: Percheziţii la DGA Ploieşti şi BCCO Prahova

Procurorii DNA efectuează, în această dimineaţă, percheziţii la DGA Ploieşti şi BCCO Prahova, la birourile celor doi ofiţeri cu funcţii de conducere reţinuţi aseară, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Constantin Ispas şi ofiţerul de poliţie judiciară Emanuel Saghel - şef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, ne-au declarat surse judiciare.

DNA a transmis, printr-un comunicat, că procurorii anticorupţie efectuează percheziţii în opt locaţii situate în judeţele Prahova şi Dâmboviţa, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi contra libertăţii persoanei, comise în perioada 2010 - 2015.

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi infracţiuni contra libertăţii persoanei, comise în perioada 2010 - 2015. În cursul zilei de 18 august, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 8 locaţii, situate în judeţele Prahova şi Dâmboviţa, dintre care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", arată reprezentanţii DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

(A.C.)

--------------

Actualizare 08:02

Procurorii DNA Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de ieri, a comisarului şef de poliţie şi şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Constantin Ispas, a ofiţerului de poliţie judiciară, cu funcţia de şef Serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti Mihail Emanuel Saghel şi a adjunctului IJP Prahova Ionuţ Adrian Rădulescu.

Potrivit unui comunicat DNA, Constantin Ispas este acuzat de: luare de mită; trafic de influenţă (3 infracţiuni); efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană; folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; spălarea banilor şi cercetare abuzivă.

Mihail Emanuel Saghel este acuzat de: luare de mită, trafic de influenţă, şantaj şi folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ionuţ Adrian Rădulescu este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de cercetare abuzivă.

Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora:

"În cursul lunii aprilie 2010, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a pretins şi, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, a primit, de la un martor denunţător, câte 10.000 euro, în două tranşe şi ajutor financiar pentru o anumită societate comercială, constând în acordarea unui împrumut în sumă de 200.000 lei şi încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunţătorului, pentru care preţul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate, de administratorul firmei respective.

Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse şi primite de inculpat pentru a-l determina pe ofiţerul coordonator din cadrul B.C.C.O. - Ploieşti, comisarul şef Saghel Mihail Emanuel, să instrumenteze într-o anumită direcţie un dosar penal, astfel încât să se creeze o situaţie favorabilă denunţătorului, cercetat în cauza respectivă.

În perioada anilor 2010 - 2013, inculpatul Ispas Constantin uzând de influenţa conferită de calitatea deţinută, respectiv, şef Serviciu Judeţean Anticorupţie Prahova, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, în mod repetat, i-a determinat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale unei alte societăţi comerciale (având ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere), primind în schimb, de la reprezentantul acesteia din urmă, foloase materiale, constând în: 1.500 lei, pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil primite de societatea favorizată, totalizând suma de 108.000 lei; sume de bani cuprinse între 700 - 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menţionată; alimentarea autoturismului său cu motorina din parcul auto al firmei respective, în toată perioada menţionată; furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul unei balastiere, echivalentul a 45-50 basculante; transportul unor baloţi de lucernă sau grâu, din zona Urlaţi, la o fermă, pe care o administrează în fapt inculpatul Ispas Constantin; beneficierea, în vara anului 2011, de achitarea costurilor determinate de efectuarea unor zile de concediu împreună cu familia sa, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, sejur în valoare de 2.000 euro.

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Ispas Constantin, în aceeaşi calitate, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru alte persoane de sume de bani sau alte foloase necuvenite, a efectuat, în mod repetat, operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte şi în prezent, constând în administrarea şi coordonarea efectivă a activităţilor derulate de o societate comercială la care acţionar unic şi administrator figurează o rudă a sa, având ca obiect de activitate «cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase», «creşterea bovinelor», «creşterea porcinelor», «creşterea ovinelor şi caprinelor».

În perioada februarie 2012 - august 2014, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, a primit, în mod direct, sume importante de bani, de la administratorii unei societăţi comerciale, precum şi indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestora, către societăţile administrate de rudele sale.

În schimbul acestor avantaje, inculpatul Ispas Constantin, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, trebuia să iniţieze şi să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliţie implicaţi în soluţionarea unui dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, de către administratorii mai sus menţionaţi. În acest sens, în perioada de referinţă, inculpatul a desfăşurat diverse activităţi procedurale în direcţia celor promise.

Astfel, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2013, inculpatul Ispas Constantin împreună cu inculpatul Rădulescu Ionuţ Adrian, în calitate de ofiţer în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, au folosit ameninţări şi promisiuni, pentru a determina mai mulţi administratori de societăţi comerciale să formuleze denunţuri la adresa ofiţerilor de poliţie de la S.I.F. Prahova, ce au instrumentat dosarul penal amintit mai sus, iar denunţurile astfel obţinute s-au materializat în constituirea a două cauze penale în cadrul cărora, ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova au fost delegaţi să efectueze cercetări.

În cursul anului 2012, în aceeaşi calitate, inculpatul Ispas Constantin l-a determinat, printr-un intermediar, pe un evaluator imobiliar să întocmească rapoarte, pentru supraevaluarea unor imobile deţinute de o firmă faţă de care se desfăşurau cercetări de către D.I.I.C.O.T. - Serv. Teritorial Ploieşti, primind în schimb de la administratorul acesteia, bunuri de larg consum, de genul băuturilor alcoolice fine, răcoritoare.

În luna iunie 2012, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, i-a transmis unei persoane, printr-un intermediar, că urmează să aibă o loc percheziţie la domiciliul său.

În perioada 2010 - 2014, inculpatul Ispas Constantin a ascuns şi disimulat adevărata natură a provenienţei, dispoziţiei şi circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că provin din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Concret, provenienţa sumelor astfel acumulate a fost disimulată, în parte, prin acordarea de împrumuturi purtătoare de dobândă, dar şi prin introducerea lor în alt circuit ilegal, fiind folosite la achiziţionarea de bunuri imobile şi autoturisme înmatriculate pe numele unor rude.

În perioada anilor 2014 - 2015, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploieşti, lucrând în baza delegărilor de competenţă dispuse de D.I.I.C.O.T. - Serv. Teritorial Ploieşti, a constrâns un jurnalist, prin ameninţare, direct sau prin interpuşi, cu constituirea de dosare penale şi luarea unor măsuri preventive faţă de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai editeze şi să nu mai publice materiale de presă compromiţătoare, la adresa sa.

În perioada anilor 2011 - 2014, inculpatul Saghel Mihail Emanuel în aceeaşi calitate, a pretins, iniţial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat şi ulterior a primit, parchet, plintă, precum şi servicii de debitare a unei cantităţi de 3-4 metri cubi buşteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiţionare, de rindeluit şi de lăcuit a unor piese de mobilier, de la administratorul unei societăţi comerciale, pentru a determina pe un ofiţer de poliţie din cadrul I.P.J. Prahova - S.I.F., să soluţioneze cu celeritate un dosar penal, astfel încât suma de bani, reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală, să fie recuperată.

În perioada martie - noiembrie 2014, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţia de şef Serviciu de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, din cadrul B.C.C.O. - Ploieşti, a furnizat unei persoane, cercetată într-un dosar penal, informaţii la care avea acces în virtutea funcţiei deţinute, constând în înştiinţarea acesteia, în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză dar şi cu privire la data la care urma să se efectueze mai multe percheziţii domiciliare.

Urmarea a fost obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, dar şi obţinerea pentru sine, de bunuri şi alte foloase necuvenite, pretinse şi primite, în aceeaşi perioadă, constând în bilete de acces la meciuri de fotbal ale echipei F.C. Petrolul Ploieşti, disputate pe teren propriu, precum şi consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una din lojele stadionului achitate integral de către persoana beneficiară a «ajutorului».

Concret, pentru fiecare partidă - meci de fotbal, disputată de către F.C. Petrolul Ploieşti, pe teren propriu, inculpatul Saghel Mihail a primit, martie - noiembrie 2014, bilete de acces (între 5 şi 30 de bilete) la tribuna 0, I şi II, cu valoare cuprinsă între 20-50 lei, media valorică pentru fiecare meci jucat, în perioada arătată, fiind de 300-800 lei. La aceste bilete se adaugă şi consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una din lojele stadionului, achitate integral de către persoana beneficiară a «ajutorului» respectiv, în valoare de 500 - 1.500 lei, de fiecare dată".

Astăzi, inculpaţii Constantin Ispas, Mihail Emanuel Saghel şi Ionuţ Adrian Rădulescu urmează să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

(A.C.)

--------------

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, şi adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Prahova, Adrian Rădulescu, au fost aduşi, ieri, la DNA Ploieşti, pentru audieri, fiind suspectaţi de fapte de corupţie.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Constantin Ispas, comisar-şef de poliţie şi şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, este suspectat de trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, luare de mită, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spălare a banilor şi cercetare abuzivă.

Conform surselor judiciare citate, folosindu-şi influenţa asupra unor funcţionari cu atribuţii de control din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova şi Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova "a acţionat pentru obţinerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine şi membri ai cercului său relaţional".

În perioada 2010-2014, Ispas ar fi intervenit la nivelul unor funcţionari cu atribuţii de control, în scopul protejării activităţii comerciale a unor firme (S.C. Corydob Peco Serv S.R.L. Poiana Câmpina, S.C. Sandcompany S.R.L. Ploieşti, S.C. Rinenergy Impex S.R.L. Focşani şi S.C. Viacom Investec Md Midwest Focşani). În schimb, Ispas ar fi încasat periodic diverse sume de bani, prin intermediul S.C. Niros Com S.R.L. Popeşti din comuna Brazi, societate ai cărei asociaţi sunt fratele său, Ion Ispas, şi fiul său, Mihai-Constantin Ispas, şi prin intermediul S.C. Milarasi SRL din Bucov, administrată de fratele său. Pentru a da o aparentă legalitate plăţilor făcute către aceste societăţi, au fost înregistrate în evidenţele contabile documente reprezentând operaţiuni comerciale nereale (fictive) privind prestarea unor servicii între părţi, acte de comerţ care în realitate nu au avut loc.

De asemenea, Constantin Ispas este suspectat că a cerut unui denunţător şi a primit, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, câte 10.000 euro, în două tranşe. Ispas ar fi cerut aceluiaşi denunţător să acorde un ajutor financiar S.C. Sandcompany SRL, administrată de Valentin Vasile Şchiopulescu, constând în acordarea unui împrumut de 200.000 lei şi încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunţătorului, pentru care preţul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate de către Şchiopulescu.

În schimb, Ispas i-ar fi promis denunţătorului că îl va determina pe comisarul şef Emanuel Saghel, ofiţer coordonator în BCCO Ploieşti, să soluţioneze favorabil dosarul penal înregistrat la DIICOT Ploieşti care viza activitatea firmei denunţătorului.

Anchetatorii mai spun că în perioada 2010-2013 şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova l-ar fi determinat pe administratorul unei firme "să creeze avantaje materiale" societăţii administrate de Vasile Şchiopulescu. De asemenea, Ispas ar fi determinat o altă firmă să încheie două contracte de furnizare mărfuri şi să comercializeze, în perioada decembrie 2011 - aprilie 2013, societăţii comerciale Corydob Impex SRL, motorină cu plata la termen, cu bilet la ordin (în medie trei cisterne lunar), iar SC Master Truck Autoline SRL să transporte uleiurile minerale neaccizabile achiziţionate de această societate din Polonia şi Slovenia, cu mijloacele de transport proprietatea SC Corydob Impex SRL, direct către beneficiarii care efectuau plata transportului către Corydob.

Potrivit anchetatorilor, în schimb Ispas ar fi primit de la Vasile Şchiopulescu, reprezentantul Corydob Impex şi Sandcompany, suma de 1.500 de lei pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil livrate de SC Fernix Impex, în total el primind 108.000 de lei. De asemenea, Constantin Ispas ar fi primit sume de bani cuprinse între 700 şi 2.000 de lei pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menţionată, agregate minerale exploatate la balastiera Sandcompany şi transportul unor baloţi de lucernă sau grâu din zona Urlaţi la ferma pe care o administrează în comuna Brazi. De asemenea, în vara anului 2011 Ispas a mers cu familia sa şi a fratelui său pe litoralul bulgăresc, sejurul, în valoare de 2.000 de euro, fiindu-i plătit de Şchiopulescu.

Anchetatorii mai spun că, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Constantin Ispas a efectuat, în mod repetat, operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, constând în administrarea şi coordonarea efectivă a activităţilor derulate de către SC Iahim Logistik, la care acţionar unic şi administrator figurează fiul său. Firma are ca obiect de activitate "cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, creşterea bovinelor, creşterea porcinelor, creşterea ovinelor şi caprinelor".

Conform surselor citate, Ispas ar fi primit, în mod repetat, sume importante de bani de la Margareta Leonte şi Gheorghe Leonte, pentru ca, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, să iniţieze şi să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliţie implicaţi în soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Prahova şi având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală de către membri familiei Leonte.

În luna iunie 2012, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Constantin Ispas i-ar fi transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă loc o percheziţie la locuinţa sa, percheziţie dispusă într-un dosar al Parchetului Judecătoriei Ploieşti.

La rândul său, Emanuel Saghel, ofiţer în cadrul BCCO Ploieşti, este suspectat de şantaj, trafic de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 - 2015, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Ploieşti, lucrând în baza delegărilor de competenţă dispuse de DIICOT- Serviciul Teritorial Ploieşti, a ameninţat un jurnalist, direct sau prin interpuşi, cu constituirea de dosare penale şi luarea unor măsuri preventive faţă de acesta, vrând să îl determine astfel să nu mai publice materiale de presă compromiţătoare la adresa sa.

De asemenea, Emanuel Saghel este suspectat că în perioada 2011 - 2014 a pretins iniţial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat, iar ulterior a primit parchet, plintă, precum şi servicii de debitare a cantităţii de 3-4 metri cubi buşteni, de transport al acestui material lemnos şi de recondiţionare a unor piese de mobilier de la administratorul unei firme. El ar fi beneficiat de aceste servicii pentru a determina un ofiţer din Poliţia Judeţeană Prahova să soluţioneze favorabil un dosar al respectivei persoane.

Anchetatorii mai susţin că, în perioada martie - noiembrie 2014, Emanuel Saghel a furnizat unei persoane cercetate într-un dosar penal de către DIICOT Ploieşti informaţii la care avea acces în virtutea funcţiei, constând în înştiinţarea acesteia în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză penală şi cu data la care urma să aibă loc percheziţii la domiciliu. În schimb, ofiţerul BCCO a pretins şi primit, în perioada martie - noiembrie 2014, bilete la meciurile de fotbal disputate de F.C. Petrolul Ploieşti pe teren propriu.

Adrian Rădulescu, adjunctul şefului IPJ Prahova, a fost adus şi el pentru audieri la DNA Ploieşti, fiind suspectat de cercetare abuzivă.

Conform anchetatorilor, Adrian Rădulescu şi Constantin Ispas ar fi ameninţat trei persoane, pentru a le determina să formuleze denunţuri la adresa unor ofiţeri de poliţie de la SIF Prahova care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Prahova. Denunţurile astfel obţinute prin ameninţare s-au materializat în constituirea a două dosare penale înregistrate la DNA şi în cadrul cărora ofiţerii din DGA Ploieşti au fost delegaţi să facă cercetări.

Ancheta în acest caz a fost realizată cu sprijinul Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb