Primele livrări de gaze naturale din regiunea Mării Caspice ar urma să ajungă în Europa în anul 2018, potrivit celor mai recente informaţii, a declarat ieri directorul general al OMV, Gerhard Roiss, care zilele acestea se află într-un turneu prin ţările din regiunea caspică, transmite APA, potrivit Agerpres.
"Luarea unei decizii finale de investiţie depinde şi de momentul când va începe să fie livrat gazul" şi potrivit situaţiei actuale acest lucru nu va avea loc înainte de 2018, a declarat Gerhard Roiss. "Dacă mergem înapoi trei până la patru ani, atunci înseamnă că decizia finală de investiţie va fi luată în anul 2013/2014", a adăugat şeful OMV.
Gerhard Roiss a adăugat că în urmă cu ceva timp mai multe ţări consumatoare de gaze naturale, dar şi producători au fost invitaţi să participe la proiectul Nabucco, rezultatul fiind că firma germană Bayerngas a semnat recent o scrisoare de intenţie pentru a se alătura poiectului Nabucco. În paralel, compania petrolieră de stat Socar şi-a exprimat şi ea dorinţa de a prelua o participaţie de 4,9% în consorţiul Nabucco. "Există loc pentru alte cinci-zece companii", a apreciat Gerhard Roiss.
Referindu-se la cazul Turkmenistanului, CEO-ul de la OMV a precizat că situaţia acestei ţări este diferită de cea a Azerbaidjanului.
"În Azerbaidjan trebuie dezvoltate zăcămintele de gaze naturale, ceea ce va mai dura câţiva ani. Turkmenistanul are deja gaze naturale, pes-te 30 de miliarde de metri cubi. Ceea ce lipseşte în Turk-menistan este o conductă de 250 km care să traverseze Marea Caspică", consideră Gerhard Roiss.
În opinia lui Gerhard Roiss, pentru a putea fi fezabil din punct de vedere economic, gazoductul Nabucco are nevoie să transporte o cantitate de 21 miliarde metri cubi de gaze naturale, "plus-minus un miliard de metri cubi". Zăcământul Shah-Deniz-II va genera un volum de 16 miliarde de metri cubi, dintre care cu siguranţă şase miliarde metri cubi ar urma să fie destinaţi Turciei, urmând a fi livraţi prin conducta Nabucco. De asemenea, necesarul de gaze naturale al Europei va creşte masiv, urmând să ajungă la 150 de miliarde metri cubi în anul 2020. "Gazul natural va fi cea mai importantă sursă de energie în următorii 20 de ani" susţine Gerhard Roiss.
Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Aus-tria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.