• Dinel Staicu este acuzat, alături de fostul director al companiei de stat, de "asociere pentru înşelăciune"
Astăzi este primul termen al procesului în care Dinel Staicu, preşedintele-director general al SIF "Oltenia", este acuzat, alături de patru foşti directori de la societăţile sale şi de un oficial al "Transgaz" că ar fi prejudiciat compania de stat cu peste 11 milioane euro.
Staicu este chemat din nou în faţa instanţei după ce, la mijlocul lunii iunie, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare şi l-a obligat să plăteas-că 40.000 de lei cheltuieli de judecată, fiind găsit vinovat pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Staicu a făcut ulterior recurs.
Condamnarea lui Staicu a ridicat mai multe semne de întrebare privind oportunitatea deţinerii de către acesta a funcţiilor de preşedinte şi director general al SIF5, una dintre cele mai importante societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, cu active în administrare de circa 1,5 miliarde lei.
După aflarea deciziei instanţei, dar şi în perspectiva începerii procesului "Transgaz", Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a suspendat pe Staicu din funcţiile deţinute la SIF pentru două săptămâni şi a solicitat ulterior Consiliului de Adminis-traţie al SIF5 să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor ca să decidă dacă mai este oportun ca Staicu şi Carmen Ioana Popescu, inculpată alături de el în procesul "Transgaz", să mai fie administratori ai SIF5.
Consiliul de Administraţie al SIF5 a avut, însă, o altă părere. La începutul lunii, administratorii SIF "Oltenia" au comunicat că nu vor convoca nicio Adunare Generală a Acţionarilor deoarece oportunitatea menţinerii celor doi administratori în funcţie a mai fost discutată de acţionari. Mai mult decât atât, Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii financiare a dat de înţeles că arbitrul pieţei de capital ştia de problemele legale ale celor doi administratori atunci când I-a avizat în funcţie.
• Procesul "Transgaz" începe la trei ani după cercetările DNA
Alături de Dinel Staicu, în capul listei inculpaţilor se află Aurel Gabriel Coconea, fostul director general al "Transgaz". Potrivit unui comunicat DNA din 2007, Coconea este acuzat că, la începutul anilor 2000, ar fi încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat (transportatoare, distribuitoare şi, respectiv beneficiare de gaze naturale), patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt "BDJ" Craiova, "Padogaz" Bucureşti, "Sironex" Craiova şi "Dumimpex" SM SRL Bucureşti.
Anchetatorii au stabilit atunci că, la solicitarea conducerii "Transgaz" Mediaş, companiile de stat consumatoare de gaze au achitat către cele patru firme controlate de Staicu suma de 132,5 miliarde de lei vechi. Potrivit procurorilor DNA, cele patru companii ale lui Staicu "nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare", prejudiciind astfel "Transgaz" Mediaş.
Printre inculpaţi se află şi foşti directori generali ai celor patru companii controlate de omul de afaceri craiovean.