SIF Transilvania (SIF3) vrea să ridice pragul de deţinere la 5% pentru a spori, într-o perioadă de criză, atractivitatea acţiunilor societăţii în ochii investitorilor străini şi se bazează în acest sens pe neconstituţionalitatea pragului de 1%, a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF3, citat de NewsIn. Conducerea SIF Transilvania (SIF3) a publicat marţi un convocator prin care propune acţionarilor modificarea actului constitutiv al societăţii pentru a permite investitorilor să deţină individual sau în mod concertat până la 5% din acţiunile companiei, însă dreptul de vot să fie în continuare limitat la 1%.
"Legea pragului de 1% a rezultat în urma aprobării unei ordonanţe date de Guvern. Executivul a dat ordonanţa în mod ilegal pentru că nu a fost abilitat la acea dată să dea acea ordonanţă", a declarat Mihai Fercală.
Domnia sa a explicat că Parlamentul abilitează în mod normal guvernul pentru perioada vacanţei parlamentare, dar specifică clar în legea de abilitare domeniile în care poate emite ordonanţe. "Domeniul pieţei de capital nu a figurat atunci printre abilităţile pe care le avea Executivul", a adăugat preşedintele SIF Transilvania.
"Punctul nostru de vedere este că ordonanţa este de două ori neconstituţională, în primul rând pentru că Guvernul nu a fost abilitat să emită ordonanţe în acel domeniu, şi în al doilea rând pentru că a încălcat drepturile unor acţionari privaţi", a mai spus Fercală.