Ministerul Comunicaţiilor vrea să înceapă, în jurul datei de 20 septembrie, procedurile de selecţie a consultantului care va furniza instituţiei servicii de expertiză juridică, economică şi tehnică în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom privind listarea operatorului la bursă.
"Există la nivelul instituţiei o echipă de specialişti care a stabilit etapele procesului de selectare. Consultantul va fi ales de Ministerul Comunicaţiilor, dar procesul de selectare va fi derulat prin procedurile Romtelecom. Vreau să încheiem acest proces cât mai rapid, cel mai probabil spre finele lunii octombrie", a declarat ministrul Comunicaţiilor, citat de Mediafax.
Romtelecom va suporta costurile implicate de acest proces, în limita unui buget maxim de 200.000 de euro, potrivit prevederilor unui acord din 1 iulie dintre acţionarii operatorului naţional de telefonie fixă - grupul elen OTE şi Ministerul Comunicaţiilor.
Alături de viitorul consultant, în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom vor fi implicaţi alţi doi consultanţi, respectiv casele de avocatură Stoica&Asociaţii şi Boştină&Asociaţii.
Stoica&Asociaţii a fost selecţionată şi anunţată de Romtelecom la începutul lunii august pentru servicii de consultanţă şi asistenţă juridică.
În cazul Boştină&Asociaţii, casa de avocatură a fost selecţionată în 2008 şi va asigura Ministerului Comunicaţiilor servicii de asistenţă juridică în procesul de listare a operatorului telecom, prin elaborarea documentelor de selectare a consultantului şi a brokerului pentru începerea tranzacţionării la bursă a companiei, potrivit contractului încheiat în acel an.
Romtelecom a anunţat, vineri, că banca americană de investiţii Morgan Stanley va evalua opţiunile acţionarilor operatorului în procesul de listare la bursă a companiei de telefonie fixă controlată de grupul elen OTE.
"În urma procesului de selecţie organizat de Romtelecom şi a aprobării rezultatului de către acţionarii companiei, banca de investiţii aleasă pentru evaluarea beneficiilor procesului propus de fuziune Romtelecom - Cosmote şi listare la bursă faţă de celelalte opţiuni posibile este Morgan Stanley", arăta Romtelecom într-un comunicat.
Alături de Morgan Stanley, în procesul de selecţie au fost invitate şi JP Morgan, Goldman Sachs şi Merrill Lynch Bank of America.
Selecţia a fost realizată pe baza acordului din 1 iulie, care prevede angajarea de consultanţi pentru procesul de evaluare a principalelor opţiuni ale acţionarilor, respectiv fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote şi listarea noii entităţi la bursă sau lis-tarea directă a Romtelecom la bursă sau orice alte opţiuni posibile.
"Această bancă va începe negocierea contractului aferent cu Romtelecom", se mai spune în comunicat.
Potrivit acordului, studiul privind opţiunile acţionarilor Romtelecom va fi prezentat de banca de investiţii până în decembrie.
Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa piaţa telecomunicaţiilor din regiune şi este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 40% şi asigură managementul operatorului elen.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni. În 2003, grupul elen şi-a sporit participaţia până la 54,01% din capital.
Romtelecom este acţionar la Cosmote Româ-nia, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.
NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.
În 2010, Romtelecom a raportat o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.
Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.
Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.