SENATORII DE LA COMISIA DE BUGET AU VOTAT: Legea Dării în Plată va fi amendată cu unele criterii privind impreviziunea

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 decembrie 2018

Legea Dării în Plată va fi amendată cu unele criterii privind impreviziunea

Proiectul de lege urmează să meargă în Camera Deputaţilor

Senatorii au respins introducerea Programului Prima Casă în Legea DIP

Amendamentele senatorului ALDE Daniel Cătălin Zamfir la Legea Dării în Plată care prevăd introducerea unor criterii privind impreviziunea au fost aprobate, ieri, în Comisia de buget finanţe.

Senatorul Zamfir ne-a spus că acestea ar trebui să intre astăzi în plenul Senatului, după care urmează să fie dezbătute şi în Camera Deputaţilor.

Parlamentarul ne-a explicat: "Am stabilit anumite criterii, întrucât Curtea Constituţională prevede că părţile trebuie să negocieze contractul de credit, fiind necesar ca acesta să continue. Astfel, doar atunci când nu se găseşte o variantă se aplică darea în plată. Pentru că am întâlnit în instanţă cazuri care mai de care mai aberante, am hotărât să discutăm unele criterii pe impreviziune".

Conform domnului Daniel Zamfir, unul dintre cele mai importante aspecte este acela care prevede ca debitorii care au apelat la Legea Dării în Plată să nu mai intre în Biroul de Credit, având în vedere că vorbim de o sancţiune.

Senatorul ALDE ne-a mai precizat: "De asemenea, am stabilit şi principiul conform căruia, dacă o bancă acuză un debitor că este răuplatnic, atunci ea trebuie să dovedească faptul că persoa­na respectivă este vinovată şi nu invers (adică debitorul să nu fie obligat să demonstreze că este nevinovat)".

Parlamentarul ne-a mai spus că reprezentanţii băncilor s-au opus vehement acestor amendamente.

De altfel, comunitatea subliniază, într-o scrisoare transmisă autorităţilor competente, că proiectul de lege instituie soluţii "fundamental greşite, care contravin deciziilor pronunţate deja de Curtea Constituţională a României cu privire la interpretarea şi aplicarea acestui act normativ, fiind susceptibile de a aduce atingere securităţii circuitului civil şi puterii de lucru judecat al hotărârilor deja pronunţate în contextul deciziilor CCR, dar şi încrederii investitorilor în Statul Român".

Referitor la introducerea impreviziunii în Legea Dării în Plată, scrisoarea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) arată: "Amendamentele elimină puterea judecătorului de a stabili existenţa şi condiţiile impreviziunii, contrar Deciziei CCR nr. 623/2016 şi denaturează noţiunea de impreviziune prin încercarea de reglementare a neprevăzutului".

În opinia pieţei bancare, amendamentele aduse acestei legi încalcă puterea general obligatorie a deciziilor Curţii Constituţionale în materia impreviziunii şi a dării în plată, încalcă principiul neretroactivităţii şi previzibilităţii legii civile, nu fac distincţie între debitorii care nu pot şi cei care nu vor să plătească.

În opinia bancherilor, o asemenea măsură ar încuraja consumatorii să se supra-îndatoreze, în loc să acorde o atenţie sporită propriilor posibilităţi de a-şi planifica în mod realist capacitatea de a se îndatora şi respectiv de a rambursa creditele contractate.

Recent, avocatul Gheorghe Piperea a menţionat că scopul Legii Dării în Plată este pervertit de nenumăratele excepţii de neconstituţionalitate. Domnia sa a menţionat: "Pentru a elimina grava pervertire a spiritului acestei legi, precum şi pentru uşurarea sarcinii instanţelor, în Parlament există o propunere de modificare a Legii DIP, scrisă de mine şi iniţiată de senatorul Daniel Cătălin Zamfir, menită, în principal:

(i) să expliciteze cazurile de impreviziune şi să repună în ordinea firească sarcina probei, impreviziunea fiind prezumată, în beneficiul debitorului, creditorul urmând să probeze inversul impreviziunii sau faptul că debitorul poate plăti (spre exemplu, faptul că o rată de 2000 de lei poate fi plătită dintr-un salariu de 1900 de lei); în cazul celor executaţi silit sau evacuaţi deja din casa ipotecată, prezumţia de impreviziune nu va putea fi răsturnată, fiind irefragrabilă;

(ii) să elimine posibilitatea instanţei de a dispune plata retroactivă, cu penalităţi, a ratelor îngheţate pe perioada notificării de dare în plată;

(iii) să elimine posibilitatea băncii de a înscrie debitorul care a notificat darea în plată în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanţi sau rău-platnici".

Notificarea de dare în plată este un declanşator obligatoriu al negocierilor în vederea revizuirii contractului de credit garantat cu imobile cu destinaţia de locuinţă, pentru a putea fi suportat în continuare de către debitor, şi nu o şicană a creditorului sau un motiv pentru trecerea automată a acestuia în Biroul de credit la cererea creditorului.

Senatorii din comisia de buget şi finanţe au respins, ieri, amendamentul lui Daniel Zamfir prin care persoanele care au contractat credite ipotecare prin programul Prima Casă vor putea da în plată imobilul pentru stingerea creditului.

Menţionăm că Legea dării în plată, care prevede ştergerea datoriilor odată cu cedarea către bancă a imobilului pus garanţie, a trecut pe la Curtea Constituţională, care a decis ca debitorii care apelează la această reglementare să meargă în instanţă, unde judecătorii vor stabili dacă a avut loc impreviziunea.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb