• Ovidiu Marian, senator: Trebuie să tranşăm cât mai rapid problema pragului
• SIF-urile au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare de către CNVM, pentru că BVB nu s-a sesizat la timp
După mai bine de jumătate de an de discuţii şi tărăgănări, senatorii au aprobat, ieri, proiectul de lege privind majorarea limitei de deţinere de la 1 la 5% la societăţile de investiţii financiare (SIF). Povestea pragului de deţinere, este, însă departe de a se fi încheiat, în condiţiile în care proiectul de modificare a limitei de deţinere urmează să fie supus şi aprobării Camerei Deputaţilor, care are rol decizional.
Aşteptarea investitorilor s-ar putea prelungi până în 2010, deşi iniţiatorii proiectului trag tare ca acesta să fie adoptat până la finalul anului 2009.
"Am depus o adresă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin care am cerut ca proiectul privind pragurile să fie discutat în regim de urgenţă. Eu aş fi vrut ca anul acesta deputaţii să se pronunţe asupra limitei de deţinere, dar să vedem ce se va întâmpla. Oricum, noi vom insista pentru acest lucru", a declarat, pentru ziarul BURSA, senatorul Ovidiu Marian, unul dintre susţinătorii modificării pragului la SIF-uri.
Domnia sa a subliniat: "Trebuie să tranşăm odată chestiunea limitei de deţinere la praguri şi trebuie să o facem cât mai rapid astfel încât să nu mai existe şi pe Bursă fluctuaţii ale acţiunilor SIFS de câte ori se discută despre limita de deţinere".
Vestea că pragulul de 5% a trecut de Senat nu pare să fi luat prin surprindere piaţa, deşi investitorii erau în alertă încă de luni, când limita de deţinere de la SIF-uri era pe ordinea de zi a Comisiei pentru Buget şi Finanţe.
În mod surprinzător, după aflarea veştii, acţiunile SIF-urilor au pierdut, înainte să fie oprite de la tranzacţionare, aproximativ 1% faţă de maximul înregistrat anterior. După reluarea la tranzacţionare, indicele BET-FI a recuperat din scăderea uşoară, apoi s-a dus iar în jos, închizând şedinţa cu o creştere de 5,2%.
Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la casa de brokeraj "Prime Transaction" ne-a spus: "Într-o primă fază, piaţa a debutat destul de calm, dar a început să se agite odată cu discutarea legii în Parlament. În momentul în care s-a aflat vestea, s-au văzut cumpărări agresive, dar au fost şi o serie de mişcări speculative înainte de aflarea veştii pentru că unii dintre investitori nu au dorit să îşi asume riscul unui aviz negativ al legii la Senat. După ce acţiunile SIF au revenit la tranzacţionare, s-a văzut clar interesul cumpărătorilor, mai ales pentru titlurile SIF 5. S-a văzut un puseu brusc, după care au apărut vânzătorii".
Domnul Bărbulescu consideră că investitorii şi-au învăţat lecţia privind pragul la SIF-uri, motiv pentru care ştirea de ieri nu a mai urcat la stele acţiunile celor cinci societăţi. Domnia sa ne-a spus: "Nu suntem nici măcar la jumătatea drumului cu pragul la SIF-uri, având în vedere că decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor. Preţul nu a mai urcat aşa de mult ca în alte dăţi pentru că investitorii şi-au invatat lecţia despre acest prag. De obicei, cumpărătorii plasau ordine destul de sus pentru că eventualii vânzători întârziau să apară. Astăzi (n.r. ieri), însă, vânzătorii au apărut imediat, înţelegând că este mai sigur să încaseze profit decât să se gândească la un profit potenţial, pentru când vom şti sigur unde este pragul."
Investitorii aşteaptă acum să vadă şi dezbaterile din Camera Deputaţilor, însă criza politică ar putea amâna o decizie a deputaţilor pe acest proiect de lege.
Abia la jumătate de oră după ce vestea privind pragul de deţinere apăruse în piaţă, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a intervenit şi a ordonat suspendarea titlurilor SIF, mustrând Bursa de Valori Bucureşti că nu a oprit de la tranzacţionare acţiunile celor cinci SIF-uri.
Potrivit articolului 11 din Codul Bursier, Bursa de Valori Bucureşti poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi, dar şi în scopul prevenirii folosirii unor informaţii înainte ca acestea să devină publice conform prevederilor legale.