SENATORUL PNL DANIEL ZAMFIR REACŢIONEAZĂ Şeful ANPC Bogdan Pandelică - chemat la audieri în cazul Raiffeisen Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2017

Şeful ANPC Bogdan Pandelică - chemat la audieri în cazul Raiffeisen Bank

Cazul Raiffeisen Bank, în care banca a fost amendată de ANPC pentru practici incorecte, nu întârzie să provoace reacţii.

După ce, ieri, articolul din ziarul BURSA pe subiect - ce dezvăluie informaţii din procesul verbal al ANPC în care autoritatea a dispus Raiffeisen Bank încetarea practicilor incorecte - a făcut adevărate valuri în mediul online, senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, şeful Comisiei economice, i-a chemat la audieri pe Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), precum şi pe reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) şi Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

ANPC a amendat cu 50.000 de lei banca pentru practici incorecte şi i-a anunţat pe debitori că va emite un ordin de încetare a acestora.

Până la închiderea ediţiei, ANPC nu semnase acest ordin. Bogdan Pandelică ne-a precizat: "Nu s-a întrunit Comisia internă constituită în acest caz, însă după ce aceasta se va întruni, vom semna şi Ordinul (n.r. pentru încetarea practicilor incorecte)".

Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).

Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni (CHF).

Documentele citate arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru creditele garantate achiziţionate începând cu data de 1 februarie 2008, care vizează creşterea dobânzilor la creditele în franci elveţieni. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele în CHF acordate anterior.

Unul din documentele interne atribuite Raiffeisen Bank menţionează: "În cazul în care clienţii solicită explicaţii suplimentare privind creşterea dobânzii şi doresc refinanţarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:

- Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an şi se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanţa acum la altă bancă vor suporta nişte costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeaşi situaţie;

- Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât şi la comisioanele percepute de concurenţă (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul şi aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeaşi dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;

- Dacă decid să refinanţeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească şi la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanţiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume şi împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeaşi sau chiar mai mare;

- Clientul a beneficiat de o dobândă promoţională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă şi a fost adusă la nivelul de piaţă. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% faţă de 9% cât este dobânda în momentul de faţă în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".

După scurgerea acestor documente în mediul online, debitorii susţineau: "La un an distanţă, dobânzile din contractele de credit au fost majorate cu cel puţin 1-2%. Angajaţii erau instruiţi să justifice clienţilor majorarea dobânzii, chiar dacă era, de fapt, pur şi simplu discreţionară. Creditul CHF mai ieftin a devenit un credit de două ori mai riscant, atât din cauza creşterii cursului de schimb, dar şi din cauza majorării ratei dobânzii. În plus, a devenit, începând cu al doilea an de creditare, mult mai scump decât la data încheierii contractului, ţinând cont că dobânda se calculează anual, iar perioada de rambursare era de cel puţin 15 ani, uneori chiar 35-40 de ani".

Aceştia s-au adresat atât Guvernului, cât şi Administraţiei Prezidenţiale, ambele instituţii transmiţând memoriul debitorilor către ANPC.

O adresă emisă, recent, de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor în atenţia GCCC arată: "Referitor la sesizările dumneavoastră transmise către Secretariatul General al Guvernului, respectiv către Administraţia Prezidenţială, redirecţionate către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (...) formulate împotriva Raiffeisen Bank SA, vă informăm faptul că, din verificările efectuate, echipa de control a identificat încălcări ale Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, motiv pentru care operatorul economic a fost sancţionat contravenţional, fiind dispusă măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte. Menţionăm faptul că operatorul economic de servicii financiare îşi rezervă dreptul de a contesta la instanţa competentă sancţiunea şi măsura dispusă".

În consecinţă, Raiffeisen Bank va fi obligată să modifice contractele de credit în franci elveţieni (CHF), eliminând clauzele care fac referire la respectivele practici.

În acelaşi timp, consumatorii afectaţi au posibilitatea să solicite în instanţă recalcularea dobânzilor şi returnarea sumelor de bani plătite în mod necuvenit.

Reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au transmis că vor contesta rezoluţia ANPC.

ANPC: "Raiffeisen Bank a dat dovadă de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare a consumatorilor"

Procesul verbal încheiat de ANPC şi intrat în posesia ziarului BURSA arată, printre altele, că, din memoriul GCCC, reiese faptul că, în perioada 2006-2008, pliantele Raiffeisen Bank şi ofiţerii bancari prezentau francul elveţian ca fiind cea mai stabilă monedă şi ofereau credite ipotecare ce urmau să fie rambursate în plăţi lunare pe o perioadă de 20-30 de ani, aducând ca argument evoluţia comparativă CHF/RON şi EURO/RON doar din ultimii trei ani dinainte de data lansării ofertelor de creditare în CHF.

Echipa de control a constatat faptul că banca nu a depus toate diligenţele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare a consumatorilor". ANPC mai subliniază, în procesul verbal citat: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6% şi setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei şi euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienţi afectaţi, reprezentând 389,2 milioane euro.

Documentul citat subliniază că, într-unul din punctele sale de vedere, Raiffeisen Bank spune că nu exclude situaţia în care "aceste originale să fi fost sustrase de persoana/persoanele care au transmis către presă aceste documente". În acest context, ANPC subliniază că "banca nu neagă veridicitatea documentelor care au apărut în presă".

Reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au transmis, în vară, că banca a respectat întotdeauna legislaţia aplicabilă contractelor cu toţi clienţii săi, propunând, începând din 2009, o serie de măsuri de uşurare a poverii financiare pentru clienţii aflaţi în dificultate să ramburseze creditele, "chiar dacă aceasta a însemnat costuri suplimentare de capital şi diminuarea veniturilor băncii".

Portofoliul de credite în CHF nu a reprezentat şi nu reprezintă o cifră semnificativă în bilanţul băncii, ne-au mai spus reprezentanţii Raiffeisen, menţionând că, din totalul creditelor acordate clienţilor săi persoane fizice, cele în moneda CHF reprezintă 9%.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. La inceput scrie ca nu, mai jos ca da.

    Pe Dunca Psd-istul de ce nu il cheama? El a fost sef la Anpc. El de ce nu a constatat 10 ani nimic? A luat leafa de la Anpc si grosul de la banci sa taca?  

    Acum e nespecialist la Sport? 

    In justitie banca castiga 100% pentru ca e coruptie pana in maduva oaselor acolo. 

    Sa aveti o sansa cat de mica recomand Anpc European, daca exista asa ceva. 

    Cereti o parere de la Anpc Ungaria, aia nu curata oua bancilor in detrimentul cetatenilor. 

    Opinia Bnr-ului care este? Daca este adevarat ( cred ca este adevarat 100%) Bnr trebuie sa declare banca simpu Srl, adica Camatar, alte organe ale statului sa constate ca banca nu rupe parul omului pentru a recupera banu' + dobanda fara numar ci foloseste organele statului sa tina in frau oameni gen: Politie, psihiatrie, judecatorie, recuperatori etc. 

    Bnr a vegheat sa vina hoti in tara? Aceasta banca este Credit Agricol daca nu ma insel. 

    Amenda este modica. Inchide banca de tot pentru furt pe romaneste de tot sau 90 zile sa constientizeze cetateanul de platitor de taxe si impozite ca nu e Singur pe lume.

    Intrebati Anpc Austria ce facea cu banca la ei acasa daca indrazneau asa ceva sau pe nemti care tot dau sfaturi in stanga si in dreapta. 

    1. Nu scrie nicaieri ca a fost semnat Ordinul. Scrie ca a fost dispusa, in procesul verbal, masura de incetare a practicilor incorecte, nu ca a fost semnat acest Ordin, prin care bancile vor fi obligate sa elimine respectivele practici.

      Astia au treaba numai cu capitalul autohton - il freaca, controleaza si amendeaza la nesfarsit in timp ce asta strain poate sa fure, sa insele, sa mascheze si sa repatrieze la nesfarsit ca nu este deranjat decat cel mult cu o amenda modica - 50.000 lei? Asta este amenda pentru o banca care a inselat premeditat? O suma egala cu salariul unui functionar public de varf (angajat parlamentar) pe 3 luni? Daca banii astia ii scoate un angajat bugetar de varf in 3 luni, in cate secunde ii scoate banca - 3 minute? O amenda egala cu 3 minute de "munca"/furtisag al bancii? Asta este sanctiune?!

      Multumesc.

      Raporteaza la venitul sefului de banca, el da ordinul de alba-neahra si le tine spatele daca cumva se impute treaba.

    raiffeisen e cea mai ticaloasa banca.

    1. Asa este! Trebuie abandonata de toti romanii in frunte cu guvernantii. Sa facem front comun si sa ii spunem adio acestui mare borfas austriac.

      Que up man, que up ! Bancpost si OTP inainte !

      Volksbank, Bancpost, OTP etc , mult mai ticaloase.Ai tu ceva de impartit cu astia?

    nu se v a inceta nici o practica incorecta!

    nu se v a modifica nici un contract! 

    stiven v a contesta decizia anpc in instanta! 

    v a fi un proces! 

    ahaaaaa,v a dura o vesnicieeeee !

    deci,usurel cu mobila,ca zgariati peretii! 

    1. Esti mai prost ca noaptea. Mai prost decat moise, chiar

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb