SENTINŢĂ FĂRĂ PRECEDENT ÎN ŢARA NOASTRĂ ŞI ÎN EUROPA Instanţa dispune anularea tranzacţiei cu acţiuni Electroargeş dintre Investments Constantin şi Braun Oil

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2020

Instanţa dispune anularea tranzacţiei cu acţiuni Electroargeş dintre Investments Constantin şi Braun Oil

Investments Constantin trebuie să restituie cele 16 milioane de titluri ELGS achiziţionate în 2015 "Sentinţa nu poate fi pusă în executare, în condiţiile în care, în temeiul hotărârii judecătoreşti din dosar nu este permis vreun transfer direct de valori mobiliare ", se arată în raportul companiei "Investments Constantin îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile împotriva magistraţilor Curţii de Apel Constanţa care au pronunţat sentinţa", se mai menţionează în notificare

Instanţa a dispus anularea operaţiunii prin care Investments Constantin a cumpărat, în 2015, un pachet de 16 milioane de acţiuni Electroargeş (ELGS), de la Braun Oil, obligând cumpărătorul să restituie titlurile achiziţionate, se arată într-un raport al producătorului de aparate electrocasnice remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Prin Sentinţa civilă nr. 132/ 02.04.2019 pronunţată de Tribunalul Galaţi în Dosarul nr. 2897/121/ 2017/a1, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 75/18.03.2020 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, s-a dispus «anularea operaţiunii de vânzare-cumpărare încheiată în perioada 18.08.2015 - 21.08.2015 între Bran Oil SA, în calitate de vânzător şi Constantin Relative Investments SRL (actuala Investments Constantin S.R.L.), în calitate de cumpărător, având ca obiect 16.000.000 acţiuni emise de Electroargeş SA» şi obligarea Constantin Relative Investments SRL să restituie acţiunile reclamantei", se arată în raportul companiei.

Este o sentinţă fără precedent în ţara noastră şi în Europa, potrivit comunicatului, în condiţiile în care acţiunile ELGS sunt bunuri mobile incorporale şi nu pot să facă obiectul unei restituiri.

Tranzacţia de acum aproape cinci ani a avut-o în spate pe Ala Procopenco, fosta parteneră de viaţă a omului de afaceri Cătălin Chelu, care, după decesul acestuia, a vândut prin mecanismele bursiere acţiunile ELGS deţinute de Bran Oil, către Investments Constantin.

În materialele informative legate de această speţă existente pe site-ul Electroargeş, se arată că, ulterior, Ala Procopenco a solicitat insolvenţa Bran Oil, aceasta fiind totodată, prin societăţile deţinute, creditorul majoritar al firmei (97,12% din masa credală).

Ala Procopenco numeşte şi confirmă administratorul judiciar al Bran Oil care, înaintea stabilirii masei credale şi a efectuării oricărui demers în procedură, formulează o acţiune de "anulare acte frauduloase", pentru anularea tranzacţiei cu acţiunile Electroargeş.

Practic, creditorii (deţinuţi de Ala Procopenco) o acuză pe Ala Procopenco de acte frauduloase, dar ulterior votează împotriva atragerii răspunderii acesteia.

Conform materialului informativ de pe site-ul Electroargeş, prin procedura insolvenţei, Braun Oil îşi elimină 60% din creditori, prin neînscrierea la masa credală a lui Cătălin Chelu (4 milioane de lei), astfel că din cele aproximativ 7 milioane de lei datorii, rămân doar circa 2,9 milioane de lei.

În plus, prin însuşirea pachetului de 16 milioane de acţiuni ELGS, se creează un beneficiu de 19 milioane de lei, pentru perioada 2015-2017, ca urmare a creşterii preţului acţunilor.

Acum, instanţa a dispus anularea tranzacţiei de acum aproape cinci ani şi restituirea acţiunilor Electroargeş, dar în raportul de ieri al companiei, semnat de Ştefan Constantin, preşedintele board-ului, se arată că hotărârea nu poate fi pusă în executare, în condiţiile în care, în temeiul hotărârii judecătoreşti din acel dosar nu este permis vreun transfer direct de valori mobiliare.

De altfel, Depozitarul Central a refuzat să dea curs somaţiei executorului judecătoresc de a opera transferul direct de acţiuni, arată comunicatul, adăugând: "Instanţa nu a obligat nici Depozitarul Central şi nici ASF la vreo acţiune. Pe de altă parte, aceştia nu ar putea nici din oficiu să procedeze la operarea transferului de vreme ce nu au nici calitate de organ de executare".

În plus, invocând o serie de regulamente şi articole de lege, Depozitarul Central a arătat ca niciun transfer de acţiuni şi/sau măsură de executare nu se poate pune în aplicare.

"În toate situaţiile şi cazurile, niciun transfer nu este posibil prin BVB fără plata şi fară ca deţinătorul acţiunilor să înţeleagă a dispune de acestea prin mecanismul bursier", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Depozitarul Central a mai arătat că, dacă ar lua în considerare să dea curs unei astfel de solicitări, ar trebui să existe obligatoriu, cel puţin, şi o cerere identică de transfer acţiuni din partea Investments Constantin.

"Este imposibilă restituirea acţiunilor Electroargeş, Investments Constantin SRL nu este de acord cu o eventuală repunere în situaţia anterioară compensării, şi nici cu privire la o eventuală revocare a ordinelor de transfer, deoarece s-ar încălca legea", se arată în comunicat.

În aceste condiţii, Investments Constantin cât şi asociaţii săi îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile împotriva magistraţilor Curţii de Apel Constanţa care au pronunţat soluţia în dosarul în cauză, cât şi împotriva celorlalte persoane implicate.

"Decizia civilă nr. 75/18.03.2020 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa nu este legală, nu este motivată şi, în consecinţă, nu a fost comunicată. După comunicare, Investments Constantin SRL va efectua demersurile necesare în vederea exercitării căilor de atac extraordinare", se mai arată în comunicat.

Constantin Relative Investments are 36,84% din producătorul de electrocasnice, respectiv 25,7 milioane de acţiuni, în timp ce Dumitru Tudor deţine 12,85% din capitalul companiei.

La ultimul preţ de tranzacţionare al acţiunilor ELGS din data de 8 aprilie, de 0,825 lei, valoarea de piaţă a Electroargeş era de 57,55 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cum e posibil ca un NIMENI sa nu fie de acord cu o hotarare definitiva a unei instante? In ce tara traim? Cum e posibil ca o institutie sa afirme ca nu va pune in executare hotararea doar ptr ca nu a mai fost un caz asemanator? Cum e posibil asa ceva intr o tara cu pretentii de lumea civilizata? Acesti oameni care susrin si comunica asa ceva trebuiesc eliminati din aceste institutii imediat si luate masuri ptr a nu se mai intampla

    Oare Electroarges incearca sa produca aparate de respirat/ventilatoare pentru sistemul medical? Aud ca producătorii de măști au fost contactați de Stat.

    Aloo redactia, nenea procuru, ASF...Baietii astia trag pe blat de 4 ani din Electroarges si mai nou Braiconf cu actiuni ciordite de la raposatul Chelu si nu i-a vazut nimeni? Acum refuza impreuna cu Depozitarul sa execute o hotarare definitiva. Cat a fost ,,protectia,,?

    1. Ori protectia, ori prostia

    Bai nene, cumparam un teren si dupa 5 ani cand pretul terenului creste de 11 ori vine fostul propietar si il cere inapoi!!!! Cere anularea tranzactiei de acum 5 ani si vrea sa culeaga si casa cu toate investitiile facute de cinci ani de noul propietar, voi chiar sunteti nebuni???? Au masluit judecatorii din Galati si acum si pe cei din Constanta. Daca se anuleaza tranzactia de acum 5 ani va exploda o mare bomba pe piata bursiera, fara precedent in Europa! Daca va fi asa toti care au vandut actiuni si acum pretul acelor actiuni s-a triplat vor cere in instanta sa se anuleze tranzactiile! Terminati cu prostiile ! Nimeni nu o sa execute pe nimeni in aceasta situatie, mai mult sigur se va deschide un dosar stufos cu implicari politice si juridice!

    1. Bai nene. Ori nu ai inteles nimic, ori esti in ca la electroarges .Daca nu ai platit nici un leu pe terenul pe care il cumperi,, tranzactia e nula si trebuie sa il dai inapoi.cu tot e ai mai furat de pe el intre timp ca investitiile nu.prea se vad. Poate si putina puscarie

      Esti putin retard, cum sa cumperi fara sa platesti????? Unde in lumea asta poti cumpara ceva gratis!? Tranzactia se face cand exista o factura si o chitanta deci si o suma!

      Utilizaţi un limbaj decent.

      Redacţia îşi rezervă dreptul să elimine opiniile neinteligibile în mod grav şi pe cele mahalageşti, înţelegând prin asta pe cele cu tentă anti-socială, obscene şi/sau insultative, ca şi pe acelea care nu se referă la articolul în chestiune. 

      Cum sa nu platesti cand tranzactia a fost facuta prin bursa? Cu broker, s-a facut decontare tot. Cum e asta?

      Decontarea s-a facut cu banii din contul brokerului care s-au întors tot la el. Brokerul este si el implicat in frauda. ASF si Depozitarul asemenea. Toata lumea vrea sa puna acum batista pe tambal si sa se scoata cu imposibilitatea executarii care de fapt e vrajeala preluata (din prostie sau nu) de autorul articolului.

    Clientii brokerului stiau ca ăștia le-au folosit banii ca sa fenteze plata pretului? asf-ul o fi dormit ca de obicei pe banii pietei? ,,investitorul,, stefan constantin nu e baiatul cu tepe prin galati in imobiliare?

    1. Ba da. E un tepar ordinar. O sa se duca la puscarie. Dar va trage si alti fraieri dupa el. Fraieri care se bucura ca au lins si ei ceva. Papagalul de Avramoiu w ubul dintre ei.

    - Bubuie tara de hoti, pe orizontala si verticala; hoti , hoti, hoti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb