SENTINŢA ÎN DOSARUL "MICROSOFT": Instanţa Supremă a decis confiscarea a 11 milioane de euro de la condamnaţi

F.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 25 martie 2016

Instanţa Supremă a decis confiscarea a 11 milioane de euro de la condamnaţi

Actualizare 13:53 Laura Codruţa Kovesi: "DNA a făcut apel în dosarul Microsoft"

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut apel în dosarul Microsoft, a anunţat astăzi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"În cursul zilei de azi am înregistrat la ÎCCJ cererea de apel, urmează să motivăm în zilele următoare, după ce o să analizăm şi motivarea instanţei de judecată", a declarat Kovesi, după ce a participat la bilanţul Inspecţiei judiciare a CSM, întrebată dacă DNA va contesta condamnările din dosarul Microsoft, potrivit Agerpres.

Ea a spus că nu comentează soluţia instanţei. "Nu pot să comentez soluţia instanţei. Ce avem de comentat o să comentăm în scris atunci când vom depune motivarea pentru cererea de apel", a răspuns şefa DNA, întrebată dacă i se par mici condamnările în dosarul Microsoft.

(A.L.)

------------

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat, ieri, prima decizie în dosarul "Microsoft", astfel că trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, au primit condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.

Astfel, omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, a primit doi ani de detenţie, Dorin Cocoş doi ani de închisoare şi Gheorghe Ştefan a primit o pedeapsă de trei ani, decizia nefiind definitivă.

În cazul lui Nicolae Dumitru, instanţa a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Magistraţii au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan să fie scăzute perioadele în care aceştia au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae; 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu; 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş; 3.996.360 euro de la Ştefan Gheorghe. Totodată, a fost menţinut sechestrul asigurator pe bunurile inculpaţilor.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA, potrivit Agerpres.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

În februarie, principalul denunţător din dosarul "Microsoft", Dinu Pescariu, a declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că i-a plătit 4 milioane de euro fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan pentru intervenţiile pe care acesta trebuia să le facă la fostul ministru Gabriel Sandu, potrivit ştiripesurse.ro.

La solicitarea magistraţilor, Dinu Pescariu s-a referit strict la implicarea lui Gheorghe Ştefan în această afacere, el fiind singurul inculpat care nu şi-a recunoscut vinovăţia.

În octombrie 2015, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul "Microsoft".

În declaraţia dată în faţa instanţei, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în dosar, respectiv luare de mită şi spălare de bani, dar a menţionat că a dat toţi banii la PDL, partidul din care făcea parte, pentru finanţarea campaniei electorale.

Gabriel Sandu a arătat că, din punctul său de vedere, "a fost cel mai prost ministru din istoria României".

"Fac politică din 1999 şi am crezut că sunt un băiat deştept. Am ajuns însă la concluzia că am fost cel mai prost ministru din istoria României", şi-a început Sandu declaraţia dată în faţa magistraţilor.

Acesta a arătat că îl cunoştea bine pe Gheorghe Ştefan, alături de care a susţinut multe campanii electorale, atât financiar cât şi organizatoric. În ce priveşte comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a arătat că i-a dat pe toţi pentru campania electorală.

"Arăt că am stabilit cu Cocoş şi cu Gheorghe Ştefan în mod separat să finanţez campania prezidenţială şi partidul cu câte două milioane. Deci, în total, patru milioane de euro", a mai spus Gabriel Sandu.

Fostul ministru a mai arătat că, la un moment dat, Dorin Cocoş i-a spus despre ce este vorba şi că trebuie să se vadă cu Claudiu Florică, după care să încheie contractul. Sandu a precizat că a propus o licitaţie internaţională şi 50.000 de ore de consultanţă, însă propunerea sa a fost refuzată.

La rândul său, Dorin Cocoş a povestit judecătorilor că, la începutul anului 2009, denunţătorul Claudiu Florică, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, şi Dinu Pescariu i-au propus să intervină la Ministerul Comunicaţiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau să vândă ministerului aproximativ 90.000 de licenţe Microsoft, spunându-i că sunt unici distribuitori şi că preţul este unul foarte bun.

Şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a dat, anul trecut, o declaraţie completă, în care a arătat că a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat să discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urmă să îşi folosească influenţa la Guvern pentru avizarea contractului privind licenţele Microsoft. Dumitru a spus că l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia şi a avut ulterior o întâlnire în timpul căreia a înţeles că Bittner ştia despre ce este vorba şi a solicitat o sumă de 3,8 milioane de dolari.

Omul de afaceri a arătat că l-a anunţat pe Dinu Pescariu cu privire la suma cerută de Bittner, iar Pescariu a fost de acord, însă a menţionat că nu are bani şi a propus să intre în afacere şi să achite el suma solicitată, urmând ca ulterior să recupereze banii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dar Partidele ? Astea raman curate ? De ce mai exista ?

    daca nu iesim in strada va fi vai si amar in urmatori ani

    la ce pedepse sau dat judecatori te indeamna la furat ok.daca te prinde iti da 2 ani daca nu ai realizat viata a 5 generatii cine mai e prost sa munceasca .DECI LA FURAT CA JUDECATORO SUNT CU HOTI

    in aceasta tara daca vrei sa faci ceva legal esti din start pierzator .vrei sa te imbogatesti si sa devii om de afaceri important trebuie sa te apuci de furat asta e deviza fratilor . mai bine hot si respectat decat muncitor si sarac ca vad ca asa merge in romania judecatori sunt cu hotii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb