Sentix: Demolare dinamică a încrederii în zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august

Sentix: Demolare dinamică a încrederii în zona euro
Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a scăzut cu mult peste aşteptări în august 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a coborât până la -13,9 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2024, de la -7,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 3,2 puncte, până la -19 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o cădere masivă, de 10,3 puncte, până la -8,8 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023.

Analiştii de la Sentix subliniază că asistăm la "demolarea dinamică a încrederii în zona euro", în condiţiile unei scăderi puternice a indicelui aşteptărilor, determinată de "situaţia geopolitică deosebit de fragilă".

Aceste tendinţe din zona euro ar putea creşte presiunile asupra Băncii Centrale Europene, care va fi nevoită să reducă dobânzile "mai mult şi mai rapid".

În contextul deteriorării aşteptărilor la nivel global, Germania a fost trecută în categoria "recesiune" din "declin", în timp ce zona euro a fost trecută în categoria "declin" din "stagnare". Statele Unite au fost menţinute în categoria "temperare", iar Estul Europei a fost trecut în categoria "declin", din categoria "stagnare".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o scădere de 12,1 puncte, până la -31,1 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 10,5 puncte, până la -42,8 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 13,7 puncte, până la -18,5 puncte.

"Declinul accentuat al aşteptărilor indică perspectiva unor date economice sumbre pentru Germania în următoarele şase luni", se arată în raportul de la Sentix.

Dincolo de Ocean, continuă să se înmulţească semnalele privind încetinirea economiei SUA. Indicele aşteptărilor a înregistrat a patra scădere consecutivă, până la -10 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2023, de la -2,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii a scăzut până la 1,6 puncte, de la 10,7 puncte, pe fondul scăderii indicelui condiţiilor curente până la 14 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023, de la 24,8 puncte în luna precedentă.

"Dobânda restrictivă de politică monetară are acum un impact asupra economiei", subliniază analiştii de la Sentix, care mai susţin că economia va reprezenta una dintre problemele principale abordate în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut în august 2024 cu 8 puncte, până la 5,1 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2023, de la 13,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 7,2 puncte, până la 5,3 puncte.

Economia Japoniei a trecut în categoria "stagnare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 6,1 puncte, până la 1,5 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2023, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 7,1 puncte, până la -2,3 puncte, şi a unei scăderi de 5,2 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 5,3 puncte.

Europa de Est a fost trecută în categoria "declin" pe fondul scăderii indicelui agregat cu 5,2 puncte, până la -14,1 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -19,8 puncte, de la -15 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 5,8 puncte, până la -8,3 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a deteriorat în august 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a scăzut până la 4 puncte, de la 10,7 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la 8,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2023, de la 13 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 9 puncte, până la -0,5 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -23,3 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023, de la -8,8 puncte. Indicele condiţiilor curente a scăzut cu 12,2 puncte, până la -25,5 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut până la -21 de puncte, de la -4,3 puncte.

America Latină a trecut în categoria "declin" pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii până la -8,5 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, de la -4,2 puncte, în condiţiile scăderii cu 2,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -12,5 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la -4,5 puncte, de la 1,8 puncte.

În condiţiile în care "aproape toate regiunile economice îşi pierd avântul", indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o scădere de 7,4 puncte, până la -1,5 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -0,6 puncte, de la 6 puncte. Indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 8,1 puncte, până la -2,4 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2023.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna august 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.150 de investitori, dintre care 222 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Prioritatile la zi ale zonei Euro nu tin de cresterea economica mai ales acum in situatia data de razboiul din Ucraina .Prioritatile sunt definite de stabilizarea intregii Europe , de inarmarea ei cu noi tehnologii si de extinderea Europei catre est .UE are bani cu nemiluita spre a face asta .Exemplul dat de PNRR si de posibila lui continuare este clar .singura entitate ce are banii necesari dezvoltarii si inarmarii practic de la zero dupa ce echipamentele vechi au fost distruse in Ucraina .Franta a devenit a doua mare exportatoare de armament iar Germania pune la bataie in prima faza 200 de miliarde de euro pentru inarmare .Daca luam in calcul si economiile personale ale tuturor cetatenilor Europei impreuna cu bilanturile bancilor europene ne trezim in fata unei cifre extraordinar de mare care in caz de nevoie poate fi folosita .UE ofera deja 50 de miliarde Ucrainei iar in paralel firmele Europene au inceput sa reconstruiasca Ucraina .Romania a depasit deja si Grecia si Ungaria . Averea cumulata a Europei este imensa .Europa creste nu scade ca si forta unitara atit militara cit si economica .

    1. Cum pot fi folosite economiile personale ale europenilor? Prin confiscare?

      Si la ce vor fi folosite cand sint distruse capacitatile industriale si energia este foarte scumpa? 

      Economiile alea reprezintă targetul investițiilor din China. Sovietul are capacități industriale, produce și vinde fân.

      sovietul e invadat de Ucraina mai nou

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb