Sentix: Economia globală a trecut de la redresare la boom economic

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 aprilie 2021

Sentix: Economia globală a trecut de la redresare la boom economic

Aşteptările investitorilor privind evoluţia economiei globale şi a celei din zona euro au înregistrat o îmbunătăţire majoră în aprilie 2021, în ciuda restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, conform ultimului raport de la Sentix GmbH.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a crescut peste aşteptări, cu 8,1 puncte faţă de luna precedentă, până la 13,1 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 2,3 puncte, până la 34,8 puncte, un nou nivel record, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 12,8 puncte, până la -6,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020 (vezi graficul).

Pe fondul accentuării procesului de redresare, alte două ţări, SUA şi Japonia, au fost trecute în categoria de boom economic, în care se afla deja regiunea Asia, exclusiv Japonia. În aceste condiţii, analiştii de la Sentix apreciază că economia globală se află într-o perioadă de boom economic.

În ceea ce priveşte noile măsuri de combatere a epidemiei în zona euro, acestea au "un efect surprinzător de mic asupra redresării economice de ansamblu", după cum se arată în raport, pe fondul aşteptărilor de accelerare a procesului de vaccinare.

Redresarea din zona euro continuă să fie susţinută printr-o masivă politică fiscală expansionistă, iar "investitorii se aşteaptă la expansiunea impulsului fiscal". În acelaşi timp, raportul Sentix subliniază că nu există niciun semnal privind renunţarea la politica monetară ultrarelaxată, cu efect direct asupra menţinerii ridicate a presiunilor inflaţioniste. "În următoarele luni vor exista riscuri inflaţioniste semnificative", se afirmă în raportul Sentix.

Performanţa bună a zonei euro a beneficiat de creşterea puternică a indicilor încrederii pentru economia Germaniei, care la rândul lor au beneficiat de pe urma redresării globale. Indicele agregat al încrederii în economia Germaniei a crescut până la 20 de puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018, de la 11,9 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor până la 36,8 puncte, de la 35,8 puncte în luna anterioară.

Creşterea masivă a indicelui situaţiei curente, de 14 puncte, până la 4,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, este considerată "uimitoare" de analiştii de la Sentix, mai ales în contextul "dezastrelor politice din ultimele săptămâni".

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix consideră că aceasta "merită un semn de exclamare special pentru performanţa sa", în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 21 de puncte, până la 30 de puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020.

Indicele agregat al încrederii a urcat până la un nou record, de 38,6 puncte, după 12 creşteri consecutive, pe fondul creşterii indicelui aşteptărilor cu 4,2 puncte, până la 47,5 puncte, de asemenea un nou record.

"Politicile monetare şi fiscale expansioniste, precum şi cererea reprimată, ar trebui să stimuleze în continuare redresarea economică", se subliniază în raportul de la Sentix.

Indicele încrederii pentru Europa de Est şi-a continuat creşterea şi a revenit în teritoriul pozitiv. După o creştere de 4,9 puncte faţă de luna precedentă, indicele agregat a ajuns la 4,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -14 puncte, de la -22 de puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu un punct, până la 25 de puncte.

A continuat şi creşterea indicelui agregat al încrederii în economia Elveţiei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din iulie 2018, de 24,6 puncte, pe fondul creşterii cu 6 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 10,5 puncte, şi a creşterii cu 0,5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 39,8 puncte.

O creştere semnificativă s-a înregistrat şi la nivelul încrederii în economia Austriei, unde indicele agregat a avansat până la 18,1 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, de la 8,5 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 46,5 puncte, de la 44,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 15 puncte, până la -7 puncte.

Procesul de redresare s-a accelerat şi în America Latină. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -9 puncte, de la -10,2 puncte, pe fondul creşterii indicelui situaţiei curente până la -31,8 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020, de la -35 de puncte în luna precedentă, şi a declinului indicelui aşteptărilor până la 16,8 puncte, de la 18,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut până la 37,6 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010, de la 33,5 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 7,8 puncte, până la 33,8 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut până la 41,5 puncte, de la 41,3 puncte în luna anterioară.

Încrederea investitorilor a crescut şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a avansat cu 5,5 puncte, până la 25,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018. Indicele aşteptărilor a crescut cu 0,3 puncte, până la 36,3 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2004, în timp ce indicele condiţiilor curente a crescut 10,3 puncte faţă de luna anterioară, până la 15,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 26,8 puncte în aprilie 2021, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 20,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 10,8 puncte, până la 16,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,2 puncte, până la 37,7 puncte, un nou record.

Indicele încrederii de la Sentix pentru aprilie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.156 de investitori, dintre care 266 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. este evident boomul.pe bvb n am vazut asa evaluari din 2007-2008.mai ales petardele nou listate.seamana mult cu rasdaqul 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb