Sentix: Zona euro a intrat în recesiune

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 aprilie 2022

Sentix: Zona euro a intrat în recesiune
Călin Rechea

Indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări şi în aprilie 2022, pe fondul intrării în teritoriu negativ a indicelui situaţiei curente, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Valoarea indicelui agregat a scăzut cu 11 puncte, până la -18 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2020, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 9 puncte, până la -29,8 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2011 (vezi graficul).

Indicele condiţiilor curente a scăzut cu 13,3 puncte, până la -5,5 puncte. O valoarea negativă şi pentru indicele situaţiei curente, alături de indicele aşteptărilor, este interpretată ca intrare în recesiune în raportul de la Sentix.

Pe fondul tendinţei negative la nivel global, clasificarea economiilor a înregistrat o nouă revizuire semnificativă, prin includerea economiilor din Asia, exclusiv Japonia, în categoria "stagnare" şi a mutării economiei SUA în categoria "temperare". Celelalte regiuni au fost menţinute în categoria "declin", cu excepţia economiilor din Estul Europei, care au fost menţinute în categoria "recesiune".

Al doilea declin accentuat al indicelui încrederii la nivelul zonei euro este considerat surprinzător de analiştii de la Sentix. "După valorile şocante din martie, care erau oarecum aşteptate după declanşarea conflictului din Ucraina, noua cădere i-a prins pe investitori pe picior greşit", se mai arată în raportul Sentix, unde se avertizează şi asupra "consecinţelor considerabile în următoarele săptămâni pentru pieţele de capital".

În plus, investitorii nu aşteaptă intervenţii din partea BCE care să atenueze impactul conflictului şi sancţiunilor asupra pieţelor de capital, în condiţiile creşterii accelerate a preţurilor.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a scăzut până la cel mai redus nivel din iunie 2020, de -17,1 puncte, de la -5,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 14,8 puncte, până la -4,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 9,5 puncte, până la -28,8 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2009.

Analiştii de la Sentix subliniază că valorile indicilor din Germania nu includ încă posibilitatea întreruperilor în furnizarea energiei, cărora li se pot adăuga dezechilibrele tot mai mari de la nivelul sectoarelor logistice.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix arată a cincea scădere lunară consecutivă a indicelui agregat al încrederii, până la 6,1 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, de la 11,9 puncte, în condiţiile unei scăderi cu 5,3 puncte, până la 24,5 puncte, a indicelui situaţiei curente. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 6,3 puncte, până la -10,8 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2020.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat a treia scădere consecutivă, până la 0,5 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2020, de la 8,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 7,1 puncte, până la -6,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2020, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la 8 puncte, de la 17 puncte.

Un declin semnificativ al aşteptărilor s-a înregistrat şi în Japonia, unde unde indicele agregat a ajuns la -2,1 puncte, cel mai redus din octombrie 2020, de la 4,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 7,8 puncte, de la 14,5 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 7,2 puncte, până la -11,5 puncte, cel mai redus nivel din martie 2020.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul unui avans uşor, de 1,4 puncte, al indicelui agregat, până la -36 de puncte, şi a unei scăderi a indicelui situaţiei curente până la -37,3 puncte, cel mai redus nivel din august 2020, de la -31 de puncte în luna anterioară. Indicele aşteptărilor a crescut până la -34,8 puncte, de la minimul record de -43,5 puncte din luna precedentă.

Indicele agregat al încrederii a crescut pentru economia Elveţiei, până la 12,4 puncte, de la 6,1 puncte, în condiţiile creşterii indicelui aşteptărilor până la -6 puncte, de la -13,3 puncte şi a creşterii indicelui situaţie curente a scăzut cu 5 puncte, până la 32,5 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat s-a adâncit în teritoriul negativ după a treia scădere lunară consecutivă, până la -11,5 puncte, de la -5,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la un nou minim istoric, de -26,5 puncte, de la -25 de puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 11,2 puncte, până la 4,8 puncte, cel mai redus nivel din luna aprilie 2021.

America Latină a rămas în categoria "declin", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii cu 0,8 puncte, până la -9,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,2 puncte, până la -11,5 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -8 puncte, de la -8,8 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la -5,4 puncte în luna aprilie 2022, cel mai redus nivel din august 2020, de la un punct în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 7,7 puncte, până la 3,6 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 5,3 puncte, până la -14,1 puncte, cel mai redus nivel din martie 2020.

Indicele încrederii de la Sentix pentru aprilie 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.249 investitori, dintre care 266 au fost investitori instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb