Serbia a aderat, în calitate de membru, la Banca Internaţională de Investiţii

G.U.
Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2021

Serbia a aderat, în calitate de membru, la Banca Internaţională de Investiţii

Serbia a aderat, în calitate de membru, la Banca Internaţională de Investiţii, iar decizia de admitere a fost adoptată în unanimitate în şedinţa din 8 decembrie, potrivit unui comunicat al băncii remis redacţiei.

"La data de 8 decembrie 2021, a avut loc cea de a patra şedinţă a Consiliului Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii, cel mai înalt organism de conducere a instituţiei menţionate. Evenimentul a fost organizat în format hibrid: şapte dintre cei nouă acţionari au participat în persoană la sediul IIB din Budapesta, în timp ce ceilalţi doi au participat online. Acesta este primul Consiliu al Guvernatorilor organizat după mutarea sediului Băncii în clădirea istorică Lanchid Palota, în regim permanent. Anterior, la data de 6 decembrie 2021, şedinţa Consiliul de Administraţie a precedat şedinţa guvernatorilor", se menţionează în comunicat.

Adresându-se reprezentanţilor la nivel înalt ai statelor acţionare ale Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), preşedintele Consiliului de Administraţie, Nikolay Kosov, a declarat că, în anul 2021, Banca Internaţională de Investiţii şi-a continuat evoluţia din punct de vedere al tuturor indicatorilor-cheie.

Portofoliul de creditare demonstrează creştere calitativă şi cantitativă, menţinerea unui nivel crescut de stabilitate financiară, obţinerea de profituri din activităţile principale fiind în creştere. Cu mai mult de un an înainte de termenul planificat, Banca a atins un nivel al portofoliului de creditare şi documentar în valoare de 1,2 miliarde euro - un obiectiv strategic al strategiei actuale pentru finalul anului 2022. Portofoliul este foarte diversificat din punct de vedere al instrumentelor de asistenţă, criteriului geografic şi sectoarelor, deoarece acoperă interesele tuturor statelor membre IIB. Cota investiţiilor europene în volumul total al portofoliului depăşeşte 55%.

"Anul în curs a devenit deja un punct de referinţă pentru IIB în legătură cu activităţile pieţelor de capital. Pe lângă tendinţa continuă de extindere şi diversificare a bazei de investitori, pentru prima oară în istoria sa, Banca a atras resurse prin Programul MTN la o rată negativă a dobânzii, clădind cu încredere pe acest succes în numeroase ocazii pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, în anul 2021, IIB a emis obligaţiunile cu cea mai lungă perioadă de scadenţă stabilită vreodată, şi anume 20 de ani. Creşterea calitativă a activelor de trezorerie este de asemenea foarte vizibilă - peste 67% din portofoliul de trezorerie este alocat instrumentelor ESG bine cotate. Dacă centralizăm rezultatele intermediare din ultimii nouă ani de activitate, de la începerea relansării Băncii în anul 2012, pot fi subliniate următoarele realizări principale. Volumul total al investiţiilor realizate în economiile statelor membre se cifrează la 3,1 miliarde euro. Portofoliul de creditare şi documentar a crescut de 13 ori, de la 95,6 milioane euro până la 1,3 miliarde euro în prezent. Activele au crescut de aproape 5 ori, de la 367 milioane euro la 1,8 miliarde euro. Volumul total al finanţării atrase de Bancă este în valoare de 2,5 miliarde euro Nivelul creditelor neperformante a scăzut de la 75,3% din portofoliul total la 2,3%", se precizează în comunicat.

Guvernatorii şi-au exprimat în unanimitate o apreciere deosebită faţă de lucrările Consiliului de Administraţie al IIB şi ale echipei multinaţionale a acesteia. A fost subliniat faptul că, în ciuda contextului global relativ dificil, Banca şi-a crescut semnificativ nivelul de asistenţă acordată statelor membre, iar performanţele generale au depăşit previziunile făcute pentru anul în curs, notează sursa citată.

Punctul central de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Guvernatorilor a fost reprezentat de cererea Republicii Serbia de aderare, în calitate de membră, la Banca Internaţională de Investiţii. Este important să subliniem faptul că chestiunea aderării unei noi ţări a devenit subiect de discuţii pentru prima oară în mai mult de o jumătate de secol de existenţă a acestei instituţii. Drept consecinţă, a fost adoptată o decizie favorabilă unanimă de admitere a Republicii Serbia ca stat acţionar.

Reprezentanţii statelor membre au subliniat faptul că extinderea bazei de acţionari prin admiterea Serbiei corespunde în întregime intereselor tuturor ţărilor. Aceasta va permite IIB să îşi extindă operaţiunile în Europa, continuând traseul "european" strategic al ultimilor câţiva ani, pentru creşterea nivelurilor de capital, pentru consolidarea în continuare a stabilităţii financiare şi a diversificării geografice prin prisma accesului la pieţele din regiunea balcanică. Mai mult decât atât, calitatea de stat membru a Serbiei va oferi un impuls suplimentar pentru dezvoltarea legăturilor comerciale şi economice cu ţările la nivel bilateral, precum şi multilateral, prin implementarea proiectelor cu o componentă de integrare.

"În numele Consiliului de Administraţie, urez un bun-venit călduros pentru aderarea Republicii Serbia în calitate de stat membru al Băncii Internaţionale de Investiţii. Doresc să mulţumesc Guvernului Republicii Serbia pentru abordarea constructivă, eficientă şi practică a acestui aspect. De asemenea, ne exprimăm recunoştinţa cordială faţă de acţionarii Băncii pentru părerea bună transmisă în legătură cu eforturile depuse de Guvernul Republicii Serbia şi de echipa noastră, precum şi pentru sprijinul unanim acordat în această decizie istorică. Consider extrem de simbolic faptul că, exact la cea de a 10-a aniversare de la relansarea instituţiei noastre - IIB a devenit în prezent o bancă formată din 10 ţări şi cu operaţiuni pe 3 continente. 2021 este anul în care am implementat Strategia Bucureşti 2018-2022 înainte de termenul planificat, şi se încheie într-un mod remarcabil, într-o notă înaltă pentru noi toţi", a declarat Nikolay Kosov.

Mai mult decât atât, pe tot parcursul şedinţei Guvernatorilor, au fost discutate o serie de aspecte în legătură cu activităţile curente ale IIB şi cu planurile pentru anul 2022. Statele membre au aprobat propunerile Consiliului de Administraţie al Băncii cu privire la priorităţile strategice pentru anul viitor, care vizează creşterea viitoare a operaţiunilor de investiţiilor şi consolidarea poziţiei Băncii drept una dintre instituţiile financiare-cheie din regiune. Guvernatorii şi-au exprimat intenţiile de a acorda în continuare asistenţă completă Băncii Internaţionale de Investiţii, pentru realizarea ţintelor ambiţioase pe care aceasta şi le-a propus.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb