SERGIU OPRESCU: "Există potenţial pentru creştere economică, deoarece putem să dăm drumul la creditare"

George Forcoş
Bănci-Asigurări / 7 iulie 2016

România are un potenţial ridicat de reluare şi de creştere a creditării pe economia reală, având în vedere că are cel mai redus grad de intermediere financiară comparativ cu ţările din regiune, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria, însă reluarea creditării depinde de mai mulţi factori şi în special de creşterea economică, susţine preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

"Avem un potenţial de destul de mare să realizăm o creştere economică mai ridicată prin simplul motiv că putem să dăm drumul la creditare. Şi acest dat drumul la creditare presupune un set de măsuri la care trebuie să colaborăm cu toţii şi să înţelegem mecanismele. Nu sunt mecanisme simple, presupun o anumită analiză, dar trebuie să o identificăm", a declarat joi Oprescu, potrivit unor surse din presă.

Preşedintele ARB a menţionat, în acest context, şi iniţiativele legislative adoptate sau în dezbatere care vizează instituţiile financiare şi care pot afecta reluarea creditării prin faptul ca induc un sentiment de impredictibilitate în piaţă.

Sergiu Oprescu a prezentat o radiografie a creditării în perioada dinaintea crizei şi post criză din care reiese faptul că ara noastră a înregistrat cele mai mari creşteri înainte de 2009, însă în post criză creditarea a ajuns chiar la stagnare, iar acesta ar putea fi momentul reluării finanţării economiei de către bănci.

"În perioada dinainte de criză, noi am navigat cu viteza cea mai mare, am avut o creştere anuală de 47 puncte procentuale, însă plecând de la bază foarte scăzută. Dar toate ţările din regiune erau în zona respectivă (de creştere de două cifre -n.r.) Post criză, 2008 - mai 2016, vedem că ne-am temperat foarte mult din punct de vedere al creditului neguvernamental, ne-am dus către zona de zero, adică stagnare şi chiar o uşoară dezeintermediere din repoziţionarea segmentelor din creditul neguvernamental. Două ţări (Polonia şi Cehia) au rămas în zonele pozitive superioare de creştere a creditului neguvernamental în această perioadă, o ţară în schimb s-a dus în zona de scădere profundă, cu 6 puncte procentuale anual, iar Bulgaria a ajuns cam în acelaşi segment ca şi noi", a mai spus Oprescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Predictibilitate , adica vezi domnule e vorba de legea darii in plata care face romania nepredictibila si de aia nu dau bancile drumul la creditare pentru economia reala, sictir bai nesimtzitule

    Economia reala e plina de credite, oameni care lucreaza in economia reala sunt plini de credite si alti care nu vor credite.

    Firmele sunt pline de credite, doar rostogolirea datoriei sa creasca valoarea de rambursat in ani pentru prosti. 

    Multinationalele acceseaza credite din tara mama nu de aici, ceea ce imi spune ca bancile de la noi au adaosuri mari. 

    Basescu a dat un exemplu cu credit pentru teren, comparatie aici si afara.

    In concluzie bancilor de aici le ramane sa crediteze statul masiv pana ce intra in incapacitate de plata si sa isi restranga activitatea si sa plece. 

    Pe blogul lui Ionut Balan se explica clar de ce bancile prefera sa crediteze imobiliare si nu economia reala.Restul sunt povesti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb