Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit mai multe tipuri de bacterii coliforme şi Escherichia coli în cuburile de gheaţă de la un restaurant Burger King din Capitală iar restaurantul a fost amendat ulterior cu 30.000 de lei, potrivit unui comunicat al autorităţii.
Ca urmare a procesului verbal de prelevare seria ANPC nr. 0012579/24.02.2025, la data de 03.03.2025 a fost emis Raportul de încercare nr. 11734201 de către un laborator omologat de siguranţa alimentară şi acreditat RENAR, prin care s-a detectat prezenţa bacteriilor coliforme şi a Escherichia coli în probele de cuburi de gheaţă prelevate în vederea determinării analizelor microbiologice.
Conform raportului, au fost constatate următoarele:
• Bacterii coliforme (Coliforms) (ID 1117) - valoare determinată: 2,5x10 ufc/100ml, în condiţiile în care valoarea acceptată pentru a îndeplini cerinţele minime privind calitatea apei potabile, conform Ordonanţei 7/2023, este de 0 ufc/100ml.
• Escherichia coli (ID 736) - valoare determinată: 1,2x10 ufc/100ml, în condiţiile în care valoarea admisă conform Ordonanţei nr. 7/2023 este de 0 ufc/100ml.
Utilizarea gheţii contaminate în băuturile răcoritoare poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. În acest context, operatorul economic AMREST FOOD S.R.L., cu denumirea comercială Burger King, cu punctul de lucru situat în Şoseaua Bucureşti - Ploieşti nr. 44 A, Complex Feeria, a fost sancţionat pentru încălcarea prevederilor din Ordonanţa de Guvern nr. 21/1992 (modificată), art. 7c, a doua liniuţă, cu o amendă în valoare de 30.000 lei.
Totodată, a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheaţă până la remedierea deficienţelor identificate.
Având în vedere raportul de încercări nr. 11734201/03.03.2025, în care se constată prezenţa bacteriilor coliforme şi a Escherichia coli, există suspiciunea că aceste contaminări ar putea fi prezente şi în aparatele de producere a gheţii din unităţile operatorului economic. În acest sens, conform prevederilor art. 57 din OG nr. 21/1992 cu modificări şi completări, a fost propusă emiterea unui Ordin al Preşedintelui ANPC Cristian Popescu Piedone pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheaţă la nivel naţional în unităţile Burger King, până la prezentarea unor rapoarte de încercări ulterioare care să demonstreze că gheaţa utilizată este conformă pentru consumul uman.
Au fost şi vor mai fi efectuate prelevări de probe de la mai multe unităţi tip fast-food pentru a determina eventualele contaminări microbiologice.
Opinia Cititorului