SERGIU OPRESCU, PREŞEDINTELE EXECUTIV AL ALPHA BANK ROMÂNIA: "Ţara noastră intră într-un ciclu de creştere a intermedierii financiare"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2021

Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv al Alpha Bank România şi Directorul General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank

Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv al Alpha Bank România şi Directorul General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank

"Este pentru prima dată când ne dăm seama că riscul climatic este un risc financiar" "Accesarea fondurilor europene poate cu adevărat să schimbe faţa economică a României"

Din perspectiva sistemului financiar-bancar, 2021 pare să fie un an bun, în care volumul creditării a accelerat, solvabilitatea s-a menţinut ridicată iar lichiditatea a fost bine păstrată, a spus ieri Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv al Alpha Bank România şi Directorul General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank, în cadrul conferinţei "FinConf România", organizată de BusinessMark. În opinia sa, ţinând cont de performanţa sistemului din acest an şi de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ne putem aştepta ca, în următorii cinci ani, să vedem o creştere accelerată a creditării, în ţara noastră.

Sergiu Oprescu a spus: "Din punctul meu de vedere, 2021 pare să fie un an bun din perspectiva sistemului financiar-bancar. Un an în care volumul creditării a accelerat. Dacă ne uităm la volumul creditelor noi acordate în primele nouă luni de zile şi extrapolăm pentru întregul an, vom descoperi că s-ar putea să fie anul cu cel mai mare volum de credite din 2008 până în prezent. Această realizare s-a făcut în condiţiile în care, rata de solvabilitate a sistemului bancar s-a menţinut foarte ridicată. Suntem undeva la 23,88%, faţă de 25,14% cât a fost la sfârşitul anului 2020 - o rată de solvabilitate extrem de ridicată pentru sistemul bancar din România. În acelaşi timp, lichiditatea a fost foarte bine păstrată, în această perioadă. Indicatorul de acoperire al necesarului de lichiditate a fost de 262%, în august 2021, faţă de aproximativ 265%, la nivelul lunii decembrie 2020. Bineînţeles că dobânzile au ajutat, pentru că au fost la minim istoric, ceea ce pe undeva a alimentat creşterea accelerată a creditului neguvernamental, în România".

Domnia sa a adăugat: "Dacă luăm în calcul performanţa anului 2021 şi o ancorăm în contextul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din punctul nostru de vedere ne putem aştepta ca, în următorii cinci ani de zile, să vedem o creştere accelerată a creditării, iar contribuţia sistemului bancar să devină extrem de importantă, în sensul creşterii intermedierii financiare. Cred că aceste evoluţii arată că, în perioada pandemiei, sistemul bancar a contribuit în mod decisiv la creşterea intermedierii financiare, la susţinerea clienţilor. A fost o perioadă în care sistemul şi-a demonstrat pe deplin rolul său de susţinător al economiei. Cred că pe parcursul anului 2020 am avut un punct de inflexiune al intermedierii financiare şi cred că intrăm într-un ciclu de creştere a intermedierii financiare în România".

"Digitalizarea şi sustenabilitatea sunt cele două coordonate pe baza cărora va avea loc creşterea economiei şi a intermedierii financiare"

Conform preşedintelui Alpha Bank România, digitalizarea şi sustenabilitatea sunt cele două coordonate pe baza cărora va avea loc creşterea economiei şi a intermedierii financiare, nu numai în ţara noastră.

Preşedintele Alpha Bank România a afirmat: "Sunt două coordonate foarte importante, pe baza cărora vor veni inclusiv fondurile europene. Cele două coordonate au capacitatea de a transforma la nivel molecular economia unei ţări europene, ca atare şi economia României. Ne dăm seama că lumea se schimbă în ceea ce priveşte sustenabilitatea. În 2020, sursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili, ca sursă principală de energie în Uniunea Europeană. Suntem în mijlocul unei transformări profunde din punctul de vedere al peisajului economic la nivel european şi acest lucru se va întâmpla şi în România. Este o schimbare care se va face cu noi sau fără noi".

Conform reprezentantului Alpha Bank, trebuie să găsim soluţii inteligente şi echilibrate pentru o tranziţie uşoară către o economie cu emisii scăzute de carbon.

"Este ceea ce vom încerca să facem şi la nivelul sistemului bancar. După cum ştiţi, Banca Central Europeană va lansa un test de stres legat de probleme climatice, care este axat pe trei module. Toate băncile sistemice europene vor face parte din acest stress - test. Un test care, în acelaşi timp are ambiţia să pună pe aceeaşi bază toate informaţiile pe care le avem la nivelul sistemului financiar-bancar cu privire la impactul pe care-l au finanţările sistemului din punct de vedere climatic. Este pentru prima dată când ne dăm seama că riscul climatic este un risc financiar. Iar noi ca bănci, suntem cei care operăm cu riscurile financiare", a spus Sorin Oprescu.

Nu în ultimul rând, bancherul a punctat că prin accesarea fondurilor din PNRR, ţara noastră are o şansă uriaşă prin care poate contrabalansa impactul negativ al perioadei prin care trecem, accesarea fondurilor europene putând reprezenta motorul principal de creştere al României, în perioada următoare. "Trebuie să ne suflecăm mânecile pentru că accesarea fondurilor europene poate cu adevărat să schimbe faţa economică a României şi poate să transforme profund, în adâncime, economia României", a spus Sergiu Oprescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb