SEZONUL DE TOAMNĂ LA DNA Transferul ELCEN către Primăria Capitalei, în aer

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 8 septembrie 2015

Transferul ELCEN către Primăria Capitalei, în aer

Arestarea pentru 30 de zile a primarului Capitalei Sorin Oprescu a lăsat în aer transferul producătorului de energie şi agent termic ELCEN către municipalitatea bucureşteană, la nici două luni distanţă de debutul sezonului rece. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu de fuziune dintre ELCEN şi RADET (distribuitorul şi furnizorul de agent termic), aprobat în urmă cu vreo doi ani de Guvern.

Surse apropiate situaţiei ne-au declarat că Andrei Gerea, ministrul Energiei, şi premierul Victor Ponta nu au curajul să îşi asume acest transfer cu titlu gratuit: "Oprescu a vorbit cu Ponta joia trecută şi au stabilit ca primăria să propună un proiect de Odonanţă de Urgenţă privind transferul ELCEN din proprietatea privată a statului în cea a Municipiului Bucureşti, fiind eliminată sintagma cu titlu gratuit.

Ordonanţa trebuia adoptată de Guvern săptămâna asta. Din punct de vedere juridic, decizia este corectă pe cadrul legislativ actual, întrucât toate CET-urile au fost transferate pur şi simplu către primării în urmă cu mai mulţi ani. Bucureştiul a făcut o excepţie. Ponta preferă varianta cu Ordonanţa, ca să intre repede la avizare în Parlament şi să fie, astfel, acoperit. Premierul nu doreşte să dea o lege specială pentru ELCEN".

Mai multe voci din piaţă susţin că transferul de active dintre Guvern şi Primăria Capitalei nu ar trebui să fie gratuit în cazul ELCEN, unde Romgaz este acţionar minoritar, iar la Romgaz există şi acţionari privaţi. "Fie Romgaz iese din acţionariat, fie este despăgubit, dar ambele variante sunt greu de implementat în condiţiile actuale", afirmă unele surse.

Cum Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, trecerea Ordonanţei prin şedinţa de Guvern din această săptămână rămâne incertă.

Sursele noastre afirmă că fuziunea dintre ELCEN şi RADET este istorie, întrucât primăria a constatat că preluarea ELCEN îi aduce şi asumarea tuturor datoriilor societăţii către terţi (bănci şi furnizori de gaze), care se adaugă peste marile probleme ale regiei RADET, pe care o care în subordine.

Înainte să fie înhăţat de DNA, Oprescu îşi făcuse planul să preia ELCEN şi să îl restructureze, conform surselor, care ne-au menţionat că fuziunea avea avantajul stingerii datoriilor reciproce.

La finele lunii iulie, conducerea ELCEN a anunţat că transferul cu titlu gratuit al acţiunilor companiei din portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) în proprietatea Municipiului Bucureşti este neconstituţional. Compania a arătat, într-un comunicat, că acest transfer nu mai este posibil, ca urmare a emiterii de către Curtea Constituţională a unei decizii prin care se arată că el este neconstituţional, iar el poate fi realizat doar printr-o justă plată a acţiunilor.

Datoriile totale ale RADET Bucureşti către ELCEN, la data de 30 iunie 2015, erau în valoare de 3,587 miliarde lei. În decembrie 2008, RADET/PMB au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 - noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 - 30.06.2015, în valoare de 3,328 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară, a mai susţinut, în iulie, conducerea ELCEN.

Tot în iulie, primarul Sorin Oprescu şi noii administratori ai RADET Bucureşti au declarat că au descoperit abia acum că ELCEN (producătorul de agent termic al Capitalei) a umflat ilegal preţul gigacaloriei, practicând subvenţii încrucişate (ELCEN suprataxează agentul termic ca să poată oferi energia electrică la un preţ mic, competitiv pe piaţa liberă).

Specialiştii din sistem ne-au spus, la vremea respectivă, că situaţia persistă de ani buni, din 2005-2006, dar că nu a fost interes, din partea niciunui politician, să denunţe situaţia.

Oprescu a acuzat şi reglementatorii ANRE şi ANRSC că sunt complicii lui ELCEN, aprobând tarife reglementate care sunt în defavoarea cetăţenilor Capitalei şi a RADET.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, a declarat că regia va acţiona ELCEN în instanţă pentru subvenţia încrucişată ilegală pe care o practică, estimând că preţul gigacaloriei este umflat cu circa 30%. Domnia sa a spus că RADET a comandat o evaluare şi va cere instanţei să tranşeze situaţia.

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a respins aceste acuzaţii, iar ELCEN a precizat că politica subvenţiei încrucişate reclamată de către RADET nu este practicată de companie.

Iniţierea unei acţiuni în instanţă de către RADET cu privire la metodologia ANRE de calcul a preţului gigacaloriei înseamnă, de fapt, potrivit ELCEN, menţinerea şi prelungirea blocajului financiar existent, consecinţa posibilă şi probabilă fiind oprirea activităţii RADET şi ELCEN. În aceste condiţii, RADET Bucureşti va fi, potrivit producătorului de agent termic şi energie electrică, principalul vinovat al unei situaţii de criză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Desfiintarea (acceptarea falimentului de facto) celei mai arhaice si sinistre capuse din Bucuresti, pe numele ei RADET, ar fi cea mai buna veste posibila!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb