Filmele care au ca temă "sfârşitul lumii" s-au bucurat întotdeauna de succes, care de fiecare dată s-a convertit în câştiguri financiare substanţiale pentru această industrie în general. Pe lângă multiplele premii, inclusiv Oscaruri - în special pentru efecte speciale, aceste filme au reuşit să-i îmbogăţească pe producătorii lor.
Bazate în mare măsură pe cărţi de succes ale autorilor de literatură SF, filmele care au ca temă apocalipsa se află pe locuri fruntaşe în topul IMDB al celor mai vizionate pelicule din toate timpurile. Şi în ceea ce priveşte încasările lucrurile stau la fel de bine, miliarde de euro fiind obţinute din vânzarea de bilete, obiecte promoţionale sau din drepturile de difuzare la TV. Speculând la maxim interesul oamenilor pentru un subiect vechi de mii de ani, producătorii şi regizorii ştiu din start care sunt ingredientele necesare pentru realizarea unui succes financiar remarcabil. Cutremure catastrofale, erupţii vulcanice, instaurarea imperiului diavolului, invazii extraterestre, viruşi mortali scăpaţi de sub control, explozia soarelui, războaie nucleare sunt câteva din cauzele care duc omenirea în pragul extincţiei totale. Cum oamenii preferă un anumit gen de finaluri de poves-te, este de la sine înţeles că în marea majoritate a acestor pelicule sfârşitul oferă o mică rază de speranţă pentru planetă.
Spre exemplu, în 2009 a existat o întreagă isterie pe marginea peliculei "2012". Povestea este simplă, previziunile poporului Maya, împletite cu cele ale indienilor Hopi şi ale lui Nostradamus se adeveresc, ploi, meteoriţi, cutremure, furtuni enorme lovesc din plin pământul care pare să-şi trăiască ultimele clipe. Întreaga poveste a adus producătorilor peste 800.000.000 de dolari, bugetul filmului fiind şi el unul foarte mare, 200.000.000 de dolari.
"The day after tomorrow" produs în 2004 cu 120.000.000 de dolari, prezintă un sfârşit de lume cauzat de o teribilă schimbare climatică, aducătoare de geruri năprasnice în toată emisfera nordică şi de ruperea unei banchize polare care provoacă inundaţii catastrofale pe tot mapamondul. Peste 600.000.000 de milioane de dolari au fost încasaţi de la spectatorii din întreaga lume, dornici să vadă o variaţiune pe o temă terifiantă.
Independence Day (1996) abordează tema invaziei extraterestre nimicitoare. Interesul cinefililor a fost uriaş, la fel şi încasările, aproximativ 820.000.000 de dolari. "War of the worlds" i-a adus lui Steven Spilberg 600.000.000 de dolari, pentru "Armageddon" s-au încasat 250.000.000 de dolari, la fel şi pentru "The Day the Earth Stood Still" şi "I am legend". Acestea sunt doar câteva exemple de filme care au avut succes pe toate liniile, inclusiv şi în ceea ce priveşte criticii. Există însă sute de producţii, intrate între timp în anonimat, care au reuşit şi ele să genereze milioane, poate chiar zeci de milioane de dolari.
Cum suntem în 2012, un an în care publicul este foarte receptiv la acest subiect al apocalipsei, pe piaţă se lansează pe bandă rulantă astfel de filme, cu succes de casă garantat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de S.Sp în data de 09.03.2012, 06:46)
Mereu se gaseste cineva care sa speculeze interesul cuiva pentru ceva.