SFATURI ANPC PENTRU O VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ  Atenţie la etichetă, dar şi la ambalajul produsului!

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Lifestyle / 23 august 2019

Atenţie la etichetă, dar şi la ambalajul produsului!

Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide - apă minerală naturală, apă de masă, sucuri, de fructe, băuturi răcoritoare -, la cumpărarea cărora este recomandat să acordăm atenţie deosebită modului de depozitare şi expunere, având în vedere că acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a elaborat, recent, unele sfaturi referitoare la ce cumpărăm şi cum consumăm în perioada caniculară.

Printre altele, ANPC ne recomandă să nu recongelăm un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice aceas-tă acţiune, printr-o menţiune pe etichetă. De asemenea, Autoritatea interzice cumpărarea alimentelor din locuri neautorizate, ne sfătuieşte să verificăm cu atenţie data durabilităţii minimale şi data limită de consum a produselor şi să păstrăm bonul de casă în momentul achiziţionării produselor, pentru a putea proba în cazul unei reclamaţii făcute pe marginea calităţii produsului.

Un element important când cumpărăm produse alimentare îl reprezintă ambalajul, asupra căruia ANPC ne recomandă să avem o atenţie sporită: "În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator", în aceste condiţii fiind necesară evitarea achiziţionării unor astfel de produse.

Sfaturile ANPC mai subliniază: "Este important să verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.), având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi să refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţă moale-îngheţată, ambalaje deformate etc)".

De asemenea, pentru a evita orice risc asupra sănătăţii noastre, este necesar să verificăm dacă este respectată temperatura la care este depozitat-expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menţionată de producător pe eticheta produsului trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul ales pentru cumpărare).

Legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor în spaţii des-chise, unde temperatura mediului ambient este foarte ridicată afectează caliltatea produselor, prin deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc., mai arată ANPC.

În această perioadă, comisarii ANPC derulează mai multe acţiuni de control în cadrul unităţilor alimentare, în special pe Litoral.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb