SIBEX Acţiunea SBX a crescut cu 9,38%, pe un volum redus

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iulie 2012

A şaptea lună din an a debutat la Sibiu cu evoluţii mixte pentru derivatul pe Dow Jones şi perechea euro/dolar. Apoi, după prima jumătate de şedinţă, tendinţa descendentă era predominantă. Începutul de iulie nu a adus însă un suflu nou în ceea ce priveşte lichiditatea, aceasta menţinându-se redusă. La mijlocul zilei, numărul contractelor futures încheiate era de 2500. Valoarea tranzacţiilor se situa la 25,5 milioane lei. Nici opţiunile pe contractele futures nu aveau succes, în dreptul tranzacţiilor figurând zero. Pe de altă parte, pe piaţa spot administrată de Sibex, se observau schimburi cu 10.000 de acţiuni SBX, la un preţ de 1,05 lei/acţiune, în creştere amplă cu 9,38%. Volumul era însă unul redus, în raport cu amplitudinea creşterii. În aceste condiţii, sectorul futures era singurul segment care mişca cu adevărat bursa sibiană, chiar dacă şi pe acesta volumul este mult sub ce a arătat piaţa în primele luni din an.

Derivatul cel mai tranzacţionat era Dow Jones, pe scadenţa septembrie, cu 1633 de contracte. În mare parte a timpului, indicele american a avut o tendinţă optimistă, stopată după deschiderea NYSE. La ora 17.15, cotaţia indicelui scădea la Sibiu cu 14 puncte, la 12.763 puncte. Şi pe piaţa futures din SUA, ritmul de apreciere s-a "tăiat" înainte de publicarea unui raport care ar putea arăta că producţia din cea mai mare economie a lumii a crescut cel mai puţin, raportat la ultimele opt luni.

În sectorul valutelor, speculatorii au încheiat 288 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, pe scadenţa septembrie. Moneda unică se deprecia cu 0,34% faţă de dolar, fiind estimată la 1,25970 USD. Pe plan extern, moneda comună se deprecia faţă de dolar, după ce vineri 29.06 înregistrase cea mai bună creştere din opt luni. Revenirea pe minus s-a datorat publicării unui raport care a indicat că şomajul din zona euro a ajuns la un nivel record în mai, fapt care a afectat cererea de euro. Tot pe segmentul valutar s-au mai tranzacţionat şi contractele euro/yen japonez şi euro/franc elveţian. Speculatorii au mizat şi pe scăderea euro în raport cu yenul japonez, cotaţia pe scadenţa septembrie coborând aproape de 100 yeni, mai exact la 100,1 yeni pentru o monedă unică, curs în scădere cu 0,86%. Numărul contractelor era de 152. Ceva mai puţin lichid era simbolul EUR/CHF_RON cu 107 contracte. Moneda comună creştea cu doar 0,01% faţă de francul elveţian, fiind cotată la 1,2015 CHF pe scadenţa septembrie.

Un număr de contracte mai bun, de obicei, se înregistra pe segmentul derivatelor pe acţiuni unde s-a remarcat tranzacţionarea DESIF5. Simbolul menţionat a atras aproape 200 de contracte pe scadenţa septembrie, pentru care cotaţia a crescut cu 2,72% şi a închis la 1,1665 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb