SIBEX Activitate ceva mai bună pe piaţa derivatelor la debutul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 martie 2015

După încheierea scadenţei martie 2015, pentru care ultimele tranzacţii au fost realizate vinerea trecută şi care, cel puţin în acest an, nu prea i-a atras pe speculatori, şedinţa de la debutul săptămânii curente a adus în prim-plan scadenţa iunie, devenită orizon investiţional scurt. După numai o jumătate de sesiune datele nu erau unele tocmai rele, statistica indicând aproape 100 de contracte futures, cu o valoare de peste un milion de lei.

Conform datelor de la ora 17.20, se înregistrau 47 de contracte pe simbolul DEDJIA 15F, prin care este identificat derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones pe scadenţa iunie 2015. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se situa la 18.101 puncte, depreciindu-se cu 118 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(-), calculat de ATHEXClear la 18.219 puncte. În comparaţie cu cotaţia consemnată la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii trecute, DEDJIA 15F nu înregistra o variaţie semnificativă, situându-se cu numai un punct peste aceasta. Bursa de la New-York indica însă o sesiune optimistă, indicii reprezentativi apreciindu-se, în contextul în care acţiunile companiilor energetice au urcat împreună cu preţul petrolului.

Un volum oarecum neaşteptat se înregistra pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone, de aici remarcându-se cele 30 de contracte RSNP 15F, simbol care urmăreşte evoluţia acţiunilor SNP Petrom. Pentru vara acestui an, o acţiune SNP era evaluată la 0,3665 lei, în urcare cu 3,59% faţă de "start of day price" (0,3538 lei/acţiune).

Din zona derivate pe valute, datele culese după peste şapte ore de la deschidere indicau 16 contracte pe cursul euro/dolar, pe scadenţa iunie, şi un singur contract pe cursul euro/yen japonez, pe aceeaşi scadenţă. Euro se aprecia faţă de dolar, acumulând 0,49% raportat la cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,0869 dolari), situându-se la nivelul de 1,0922 USD. În balanţă cu moneda din Ţara Soarelui Răsare, euro creştea cu 0,18% faţă de "start of day price" (130,49 yeni), valorând 130,73 yeni.

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb