SIBEX Continuarea scăderii petrolului menţine sentimentul negativ pe piaţă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 decembrie 2015

La Sibex, prima jumătate a zilei de marţi nu a adus la fel de multă activitate pe piaţa futures de la Sibex ca în sesiunile anterioare, volumul fiind mult mai slab. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau doar 9 contracte cu o valoare de 131.812 lei. Şedinţa era una săracă şi la capitolul produse, din toate derivatele disponibile, tranzacţionându-se doar Dow Jones pe scadenţa decembrie şi perechea euro/dolar pe scadenţa martie 2016.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones se înregistrau 5 contracte, pe fondul unei evoluţii negative. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 17.741 de puncte, cotaţia DEDJIA 15L pierdea 141 de puncte, fiind evaluată la 17.600 de puncte. Comparativ cu preţul de închidere de luni, indicele se deprecia cu 106 puncte. Şi la NYSE se înregistrau scăderi, pesimismul fiind întreţinut de continuarea declinului companiilor din sectorul energetic şi minier, determinat de alunecarea cotaţiei petrolului, dar şi de temerile în ceea ce priveşte o scădere a economiei globale, pe fondul datelor modeste din China privind comerţul. Barilul de petrol brut s-a tranzacţionat sub 37 de dolari pentru prima dată din 2009 încoace, în contextul cauzat de temerile că nu mai există soluţii privind capacitatea de a stoca aurul negru, în contextul în care saturarea la nivel mondial se intensifică.

Simbolul EUUSR 16C totaliza un număr de 4 contracte, iar cotaţia monedei unice se aprecia foarte uşor faţă de rivalulul ei tradiţional - dolarul. Euro era estimat la 1,0930 USD, în urcare cu un 0,04% faţă de "start of day price" (1), calculat de grecii de la ATHEXClear la 1,0926 dolari. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de luni, euro se creştea însă mult mai consistent, cu 0,78%.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de operatorul de piaţă sesiunea era una mult mai slabă comparativ cu cea de luni, schimburile însumând doar 420 de acţiuni (2) pe trei companii. Armax Gaz Mediaş era cea mai lichidă prezenţă, cu 392 de acţiuni. Cotaţia ARAX valora 2,22 lei, în scădere cu 1,33%.

(1) Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb