SIBEX Contracte futures pe acţiuni americane

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2013

În contextul unei scăderi a interesului speculativ raportat la ultimele şedinţe, operatorul de piaţă din Sibiu a anunţat marţi, printr-un comunicat pe site-ul societăţii, lansarea de noi produse derivate. Este vorba de cinci contracte futures având ca activ suport acţiuni americane: Google Inc, McDonald's Corporation, Facebook Inc, Appel Inc şi Visa Inc. Acestea au fost înregistrate la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi vor fi disponibile pe piaţa sibiană începând cu data de 23 septembrie anul curent, după cum se arată în comunicat. Simbolurile noilor produse sunt DEGGL. DEMCD, DEFCB, DEAPL şi DEVSA, iar scadenţele vor fi de trei şi şase luni. Jucătorii vor putea tranzacţiona noile produse intre orele 16.30-23.00, ora României. "Anunţul Sibex vine într-un context dificil, în care lichiditatea se bazează pe numai două-trei produse şi nu a reuşit să iasă dintr-un blocaj care o împiedică să revină la totalurile din anii trecuţi. Este o măsură care vizează exploatarea apetitului jucătorilor pentru produse externe, în special de pe piaţa americană, după modelul Dow Jones. Nu este însă suficientă o simplă lansare, ea trebuie susţinută şi de promovare, facilităţi, market-makeri", a declarat un analist financiar.

Revenind la evoluţia de pe piaţă, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a indicat, în prima sa jumătate, speculatori puţin dispuşi la risc. S-a menţinut astfel atitudinea prudentă din sesiunea de luni, când volumul total a fost de numai 749 de contracte. Şansele de creştere a lichidităţii nu păreau foarte mari nici pentru a doua parte a zilei de marţi, datele de la ora 17.30 indicând un total de 363 de contracte cu o valoare de puţin peste 3 milioane de lei.

Cele mai multe speculaţii se observau pe derivatele ce urmăresc preţul aurului. Se detaşa SIBGOLD octombrie cu 135 de contracte. Pentru SIBGOLD_RON se înregistrau 26 contracte pe acelaşi termen. Pe sectorul derivatelor pe indici se înregistrau 104 contracte DEDJIA_RON. Cotaţia indicelui câştiga 48 de puncte, valorând 15.444 de puncte. Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat până la ora 17.30 doar 20 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică scădea uşor faţă de dolar, pierzând 0,09% şi valorând 1,33500 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb