SIBEX Contractul pe Dow Jones, de neclintit de pe prima poziţie în topul derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 noiembrie 2013

Cotaţiile celor mai lichide produse au revenit pe scădere în prima jumătate a şedinţei de marţi, iar speculatorii de la Sibex au mărit ritmul de tranzacţionare comparativ cu acelaşi interval orar al zilei precedente. Conform datelor înregistrate la ora 16.15, numărul contractelor încheiate era de 725, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la peste 10 milioane de lei. "Se prefigurează o şedinţă cu lichiditate peste medie, dar asta depinde în mare măsură de evoluţia şi influenţele de pe Wall-Street în partea a doua a şedinţei", a menţionat un broker.

Cu 471 de contracte realizate pe scadenţa decembrie (65% din volumul total al pieţei) derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai speculat simbol. La ora menţionată cotaţia sa scădea cu 63 de puncte, la 15.504 puncte. Evoluţia era una corelată cu direcţia pieţei futures americane care, la rândul ei, indica deprecieri ale indicilor, în contextul în care investitorii aşteptau un raport despre sectorul serviciilor din industrie pentru a primi indicii în ceea ce priveşte întărirea economică.

În sectorul derivatelor pe cursurile de schimb, singura pereche valutară care se evidenţia cu adevărat era euro/dolar, care se tranzacţionează cu garanţii (marjă) în lei. Pentru EURO/USD_RON se înregistrau 172 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică se deprecia cu 0,34% faţă de dolar, fiind estimată la 1,34770 USD. Pe plan extern, euro se menţinea peste minimul din şapte săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care moneda unică pare vulnerabilă înainte de întâlnirea de politică monetară a Băncii Centrale Europene, care va avea loc din această săptămână şi care îi face pe jucători să fie prudenţi.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe petrol a făcut obiectul unor puţine speculaţii ,în vreme ce contractele pe aur nu păreau să fie atractive pentru jucători. Mai mult interes se înregistra, după şapte ore de la deschidere, pe derivatul care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF Oltenia. Pentru decembrie se observau 24 de contracte şi un preţ de 1,83 lei/acţiune, în urcare cu 0,69%.

Pentru prima dată în această lună s-au consemnat tranzacţii şi pe segmentul spot administrat de Sibex: 5925 de acţiuni PPLI. Cotaţia unui titlu valora 4 lei, în staţionare, conform datelor de la ora 16.15.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb