La Sibex, prima şedinţă din martie a adus un volum neaşteptat de bun, după jumătate de zi consemnându-se 76 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se ridica la peste un milion de lei. La nivelul produselor se remarcau derivatul pe Dow Jones şi pe euro/dolar, sub influenţa directă a evoluţiilor de pe pieţele externe.
Conform datelor de la ora 17.00, perechea euro dolar era lider raportat la volumul atras, cu un total de 50 de contracte din care 44 pe scadenţa martie şi 6 pe scadenţa iunie. Pe termenul scurt, euro era cotat la 1,0548 dolari, după o depreciere de 0,49% faţă de "start of day price" (1,0600 USD). Pentru iunie moneda comună pierdea 1,11% raportat la cotaţia de referinţă (1,0707 USD) şi valora 1,0588 dolari.
Pe segmentul indicilor, derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones totaliza 25 de contracte, dintre care 21 pe scadenţa martie şi doar 4 pe scadenţa iunie. Pe termenul scurt (martie), cotaţia futures a Dow Jones valora 21.038 de puncte, fiind stabilit un nou record, pe fondul aprecierii de 206 puncte faţă de "start of day price"[1] (20.832 puncte). Pe scadenţa iunie pragul de 21.000 de puncte nu a fost "spart", în prima jumătate a zilei, cotaţia fiind estimată la 20.908 puncte, în minus cu 29 de puncte faţă de referinţa de la deschidere (20.937 puncte). Evoluţia spectaculoasă a Dow Jones vine pe fondul influenţei de la NYSE unde indicele a atins noi recorduri intra-day miercuri, pe fondul şanselor din ce în ce mai mari ca dobânda de referinţă să crească dar şi ca urmare a unui discurs moderat al preşedintelui Donald Trump. Acesta, în primul său discurs la o şedinţă comună a Congresului SUA a declarat marţi seara că vrea să stimuleze economia americană, cu o scutire fiscală "masivă", că se vor face eforturi pentru investirea unui trilion de dolari în infrastructură şi că va revizui programul Obamacare.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.