SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones se îndrepta către un nou maxim

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 august 2013

După ce numărul contractelor din ultima şedinţă din iulie a fost unul ridicat, aproape de recordul pe anul în curs, a opta lună din an a debutat destul de promiţător. Impresia, după jumătate de şedinţă, era una favorabilă iar volumul unul destul de bun: aproape 1000 de contracte cu o valoare de 13,5 milioane lei. Unul din elementele negative era însă scăderea interesului pentru speculaţiile cu preţul aurului, după ce în ultimele trei şedinţe se remarcase o efervescenţă a pariurilor pe evoluţia metalul preţios. În aceste condiţii, "greul" a fost dus din nou de simbolul DEDJIA_RON care urmăreşte evoluţia celui mai mediatizat indice american: Dow Jones. Acesta şi-a continuat ascensiunea atingând un nou maxim pe piaţa sibiană.

La ora 16.30 se observau 539 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa septembrie. Cotaţia indicelui creştea cu 74 de puncte, la 15.545 de puncte. Creşterile de la Sibex erau susţinute de evoluţia pieţei futures din SUA, unde preţurile se aflau în urcare, după ce în luna iulie celălalt indice reprezentativ de pe piaţa americană, anume Standard & Poor's 500, a înregistrat cea mai importantă creştere lunară din ianuarie încoace. În acelaşi timp, investitorii au aşteptat publicarea datelor privind şomajul şi producţia, rapoarte cu potenţial ridicat de influenţare a pieţei. De altfel datele privind cererile de ajutor de şomaj au indicat scăderea acestora la cel mai mic nivel din cinci ani, fapt care a sporit optimismul. Un alt element favorabil au fost promisiunile FED de menţinere a stimulentelor economice.

În sectorul valutelor s-a observat un volum în creştere. Speculatorii au încheiat, în aproape şapte ore, peste 300 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, pe scadenţa septembrie. Moneda unică se deprecia cu 0,55% faţă de dolar, fiind estimată la 1,32300 USD. Pentru decembrie se consemnau 21 de contracte iar euro pierdea 0,60% fiind estimat la 1,32200 dolari. Pe plan extern, moneda comună deprecia, coborând de la maximul din şase luni faţă de dolar, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană va menţine la nivel redus ratele de dobândă pentru o perioadă extinsă.

Pe segmentul mărfurilor, lichiditatea era, după jumătate de zi, mai redusă ca de obicei. Aurul se afla pe creştere, acumulând 15,5 USD şi valorând 1325,8 dolari/uncie, dar pe un volum mic de numai 20 de contracte SIBGOLD_RON august. Deşi era uşor mai lichid, nici derivatul pe petrol nu impresiona, atrăgând doar 40 de contracte. Cotaţia barilului creştea cu 1,86%, la 107 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb