SIBEX Cotaţiile Dow Jones şi Euro, afectate de riscul contagiunii crizei în UE

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 aprilie 2012

În penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale Dow Jones, euro/dolar şi DESIF5 au continuat evoluţia pe scădere, în vreme ce aurul a dat semne de revenire pe plus. Speculaţiile realizate în prima jumătate a zilei s-au soldat cu 2800 de contracte, lichiditatea evoluând în nota obişnuită pentru intervalul orar 9.45-17.00. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 30,5 milioane lei.

Cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană a evoluat corelat cu futures-ul din SUA, care indica scăderi anticipând o deschidere roşie la NYSE şi deprecierea pentru a treia zi la rând a indicilor. Pesimismul a apărut ca efect al declinului interesului pentru obligaţiunile din Spania, acesta amplificând teama că riscul contagiunii crizei financiare în euro zonă este încă mare. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora 17.00 era de 1400. DEDJIA_RON iunie a scăzut cu până la 76 de puncte dar apoi şi-a mai revenit după prânz. La ora 17.00 preţul DEDJIA_RON pentru scadenţa iunie pierdea 15 puncte, fiind estimat la 12.990 puncte.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de peste 700 pe scadenţa iunie. Moneda unică pierdea teren faţă de concurentul său principal, dolarul, fiind estimată la 1,30680 USD, în urma unei scăderi de 0,59%. Pe pieţele valutare externe euro s-a devalorizat pentru a patra zi la rând faţă de dolar, apropiindu-se de minimul din ultimele trei săptămâni, după ce costurile de creditare pentru Franţa au crescut, iar temerile pentru înrăutăţirea crizei financiare s-au înteţit. Pentru septembrie, euro pierdea la Sibex 0,69% şi valora 1,3067 dolari.

Pe piaţa aurului se observau 241 de contracte SIBGOLD pe scadenţa aprilie şi 23 pe scadenţa iunie. Preţurile creşteau cu 13,2 şi 14,1 dolari, cotaţiile pentru cele două termene fiind de 1633,2 şi 1633,4 USD pe uncie, conform datelor de la ora 17.00. Pe plan extern, sentimentului investitorilor în aur a fost unul mai degrabă pesimist, după ce Banca Centrală Americană a declarat că s-ar putea abţine de la noi stimulente monetare. Ca urmare, metalul nobil scăzut până a aproape de minimul ultimelor trei luni şi apoi şi-a revenit uşor.

În cadrul segmentului derivate pe acţiuni s-a remarcat simbolul DESIF5 iunie cu 246 de contracte. Cotaţia sa a scăzut cu 1,71%, la 1,3603 lei/acţiune.

Sesiunea a adus şi tranzacţii pe segmentul spot administrat de operatorul de piaţă sibian. Investitorii au tranzacţionat chiar acţiunile bursei, cu un volum de aproape 19.000 de titluri. Cotaţia acţiunii Sibex a închis la 1,13 lei, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb