SIBEX Cotaţiile futures au revenit pe "roşu"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2015

După ce miercuri s-a înregistrat cel mai bun volum din ultimele 41 de şedinţe pe piaţa Sibex, în condiţiile influenţei de pe piaţa din SUA şi a reacţiei pozitive a acesteia la mişcarea Băncii Centrale Americane, care a deschis o poartă către o creştere a dobânzii de referinţă începând din luna iunie anul curent, penultima şedinţă a săptămânii se contura drept una în aceeaşi notă favorabilă unui volum peste medie. La jumătatea zilei se consemnau deja 66 de contracte futures, cu o valoare ce depăşea un milion de lei. Din perspectiva produselor tranzacţionate, şedinţa era însă una săracă, doar trei simboluri: generând contracte: DEDJIA 15C, EUUSR 15F şi OILSC 15D. Direcţia cotaţiilor era una negativă, "roşul" redevenind dominant după creşterile generoase de miercuri.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa martie se consemnau 50 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 18.045 de puncte, în coborâre cu 33 de puncte faţă de "start of day price"(vezi nota 2), calculat de ATHEXClear la 18.078 de puncte. Raportat la închiderea de miercuri, cotaţia se deprecia cu 49 de puncte, continuând să se menţină însă peste pragul de 18.000 de puncte. La bursa de la New-York se înregistrau deprecieri ale indicilor reprezentativi după "raliul" de miercuri, în contextul unor evoluţii mixte, cu scăderi în sectorul energetic, care au pus în umbră creşterile din sectoarele tehnologic şi sănătate.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor pe scadenţa iunie era de 10. După ce a înregistrat creşteri în ultimele trei şedinţe, euro şi-a reluat scăderea faţă de dolar. Moneda unică era cotată la 1,0684 USD, în declin cu 1,07% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,0800 USD. Comparativ cu închiderea de miercuri, euro pierdea 1,66%. Evoluţia externă era una similară, Indicele Spot al dolarului calculat de Bloomberg, care indică evoluţia monedei americane faţă de un grup de 10 valute importante, înregistrând o creştere de 1,3%.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se înregistrau 6 contracte pe preţul petrolului, scadenţa aprilie. Cotaţia barilului era estimată la 43,17 USD, depreciindu-se cu 1,49 de dolari faţă de "start of day price" (44,66) şi cu 1,73 dolari faţă de închiderea de miercuri.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Nota 2: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai bagnati fratilor cate o actualizare cu tranzactiile.... Ce naiba trebuie sa asteptam saptamana viitoare ca sa stim cate tranzacti sua realizat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb