SIBEX Creştere uşoară a numărului contractelor futures, pe fondul scadenţei

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2017

Pe piaţa futures de la Sibiu săptămâna trecută a fost una dintre cele mai productive din acest an, cu un total de 312 contracte futures. Acest lucru s-a datorat în special depăşirii de două ori a pragului de 100 de contracte, în sesiunile de miercuri 15 şi vineri 17 martie. De altfel, cele două şedinţe reprezintă şi recordurile pe anul în curs. În sesiunea de vineri au fost încheiate 106 contracte cu o valoare de 2,2 milioane de lei, cel mai bun rezultat din 2017, datorat în mare parte faptului că ziua a fost una de scadenţă, termenul martie 2017 ajungând la maturitate raportat la mai multe simboluri printre care derivatele pe acţiuni autohtone, derivatele pe acţiuni americane şi europene, cursurile euro/leu şi dolar/leu, şi, cel mai important ca efect, derivatul pe indicele Dow Jones. Acesta din urmă a generat, de altfel, cea mai mare parte din schimburi cu 104 contracte. Cotaţia DEDJIA 17C a închis la 20.595 de puncte după o apreciere de 23 de puncte faţă de "start of day price"(1). Celelalte produse menţionate, aflate în zi de scadenţă, au jucat un rol pur decorativ fiind doar o simplă prezenţă în oferta operatorului de piaţă, dar fără vreun efect asupra lichidităţii.

Totuşi, au mai fost tranzacţionate două derivate valutare: euro/dolar pe scadenţa septembrie, care a atras un singur contract, şi liră/sterlină dolar, pe scadenţa iunie, care a punctat tot cu un singur contract. Pentru scadenţa din toamnă euro a fost cotat la 1,0871 dolari, după o scădere de 0,78% faţă de cotaţia de referinţă de la deschidere în vreme ce moneda britanică a fost estimată pentru termenul din toamnă la 1,2408 USD, cu 0,31% sub "start of day price".

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb