Speculatorii de pe piaţa derivatelor de la Sibiu au avut parte de un debut optimist de săptămână, preţurile futures crescând în prima jumătate a şedinţei. Ritmul tranzacţiilor a fost unul de nivel destul de bun, până la ora 17.00 totalul contractelor situându-se la 4700. Valoarea tranzacţiilor se cifra la circa 50 milioane lei.
Creşteri importante se înregistrau pe segmentul derivate pe mărfuri, pentru cotaţia aurului. Simbolul SIBGOLD cu scadenţa februarie se aprecia cu 5,2 dolari pe uncie iar SIBGOLD aprilie cu 15,6 dolari pe uncie, valorând 1672,2 respectiv 1676 USD. Numărul contractelor pe aceste scadenţe era de 378 şi 204. O creştere de 5,4 dolari se înregistra şi pe contractul SIBGOLD_RON, scadenţa martie, cotaţia fiind de 1669,6 USD/uncie. Speculaţiile cu aur continuă să se remarce la Sibex, în contextul în care, de la începutul anului, preţul metalului preţios a crescut cu peste 7% pe pieţele externe. Luni, la Londra, aurul a urcat până la maximul ultimelor şase săptămâni, după ce euro şi-a revenit faţă de dolar. Încrederea în metalul galben a revenit după consemnarea a trei săptămâni consecutive de creştere, cea mai lungă serie pozitivă din noiembrie anul trecut.
Tot pe plus se afla şi cotaţia futures a Dow Jones, după ce contractul pe indicele american a avut o deschidere pe minus, şi o evoluţie preponderent pe scădere până spre ora prânzului. După aceasta, sub influenţa futures-ului din SUA, preţul de la Sibex a crescut. Pe piaţa americană creşterea se înregistra în contextul în care investitorii aşteptau reluarea discuţiilor privind datoriile Greciei, în cadrul eforturilor politicienilor din UE de a limita extinderea crizei datoriilor şi a ameninţării crizei economice mondiale. Nivelul aprecierilor s-a mărit după deschiderea de la NYSE. La Sibex, cotaţia Dow Jones pe scadenţa martie creştea cu 45 puncte, până la 12.698 puncte. Numărul contractelor DEDJIA_RON martie depăşea 3000, simbolul fiind de departe cel mai tranzacţionat.
Speculaţiile cu perechile valutare s-au evidenţiat prin paritatea euro/dolar. Pe scadenţa martie se observau 562 de contracte, încheiate pe fondul unei creşteri de 0,70% a monedei unice. Cotaţia a urmat direcţia pieţelor externe unde euro a atins cel mai înalt punct faţă de dolar raportat la o perioadă de peste două săptămâni. Creşterea s-a datorat speculaţiilor că întâlnirea de la Bruxelles a oficialilor europeni va duce la avansarea planurilor de stoparea a crizei din regiune. Şi pentru scadenţa iunie euro creştea la Sibex, dar cu 0,47%.
Dintre contractele pe acţiuni cele pe titlurile SIF5 au fost din nou cele mai lichide. Evoluţia cotaţiei DESIF5 a fost una nehotărâtă, cu variaţii reduse în ambele sensuri. Cotaţia DESIF5 martie a închis în scădere cu 0,32%, iar numărul contractelor a fost de 199. Au mai fost tranzacţionate si contractele DESIF2 si DEFPR, dar cu volume mici de 20, respectiv 28 contracte pe scadenţa martie.
Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.