SIBEX Derivatele pe Dow Jones şi petrol, aproape 80% din volumul pieţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iulie 2013

La Sibex, ultima zi a săptămânii trecute s-a încheiat cu un volum de 1.580 de contracte. Valoarea tranzacţiilor a fost de 20,18 milioane de lei. La aceste totaluri se adaugă contractele rezultate în urma închiderilor de la scadenţa august a contractului DEOIL_LSC (futures pe petrol). Conform site-ului operatorului, este vorba de 404 contracte pe acest produs, astfel că volumul pe toate produsele s-a apropiat de 2.000 de contracte.

Raportat la produsele speculate, jucătorii şi-au menţinut şi vineri interesul pentru speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones. Cu 727 de contracte, scadenţa septembrie continuă să rămână orizontul investiţional principal. Cotaţia indicelui pe acest termen a închis în urcare cu 15 puncte, la 15.495 puncte.

Al doilea produs în topul şedinţei a fost derivatul pe petrol DEOIL_LSC august, care a avut zi de scadenţă. Acesta a putut fi tranzacţionat până la ora 19.00, rezultând 375 de contracte. Ultima tranzacţie a fost realizată la un preţ de 107,8 USD/baril. În ziua de sâmbătă a fost efectuată închiderea poziţiilor rămase deschise, de către Casa Română de Compensaţie, la un preţ de 105,5 USD/baril. Speculatorii au luat în vizor şi scadenţa septembrie pentru contractul DEOIL_LSC, aceasta devenind acum termenul cel mai apropiat şi, de regulă, cel mai lichid. Au fost încheiate 65 de contracte, cotaţia barilului apreciindu-se cu 1,89% la 108 dolari. De pe sectorul derivatelor pe mărfuri s-a mai tranzacţionat aurul, rezultând 40 de contracte SIBGOLD august şi 12 contracte SIBGOLD_RON august. Cotaţiile celor două simboluri au crescut cu câte 12 şi 10,8 USD, la 1.293,9 şi 1.295,8 dolari/uncie.

Perechea euro/dolar a atras vineri 275 de contracte pe scadenţa septembrie, speculatorii mizând pe creşterea euro cu 0,28%, la 1,3151 USD. Şi pe pieţele internaţionale dolarul s-a depreciat faţă de cele mai multe dintre valutele importante, după ce preşedintele Rezervei Federale Americane, Ben S. Bernanke, a temperat speculaţiile că o reducere a stimulentelor monetare din SUA este iminentă.

Săptămâna trecută, numărul total al contractelor futures încheiate la Sibex a fost de aproape 7.500, lichiditatea fiind una modestă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb