SIBEX Derivatul pe aur, "cărăuşul" pieţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 septembrie 2016

După jumătate din programul de tranzacţionare, şedinţa de la mijlocul săptămânii se anunţa una ceva mai consistentă comparativ cu rezultatele de luni şi marţi. Totuşi, nu se putea vorbi de o lichiditate bună, câteva zeci de contracte fiind pra puţin pentru o bursă care altădată realiza câteva mii de contracte într-o singură zi. Conform datelor de la ora 16.45, se înregistrau 29 de contracte cu o valoare de 48.151 lei. La capitolul produse tranzacţionate nu era mare "înghesuială", în statistici făcându-şi loc doar două produse, anume derivatul pe preţul aurului pe scadenţa octombrie şi derivatul pe cursul/euro/dolar pe scadenţa martie 2017. Simbolul GOLD 16J acapara însă grosul volumului cu 28 contracte, aurul fiind din nou "cărăuşul" pieţei. Cotaţia futures de la Sibiu a metalului nobil avea o evoluţia pozitivă fiind cotată la 1323,7 dolari/uncie, în creştere cu 5,6 USD faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare ("start of day price"[1]), estimată de ATHEXClear la 1318,1 USD. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia creştea cu 10,1 dolari.

Perechea euro/dolar puncta doar cu un contract iar euro era estimat pentru martie 2017 la 1,1153 USD, în minus cu 1,7% faţă de "start of day price" (1.1345 USD).

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones, scadenţa decembrie (DEDJIA 16L) nu se încheiase niciun contract dar se observau 122 de poziţii deschise.

Pe ATS-ul[2] administrat de bursa sibiană se înregistrau schimburi cu 333 de acţiuni Armax Gaz, cotaţia ARAX depreciindu-se cu 12% la 2,20 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb