SIBEX Derivatul pe Dow Jones revine în atenţia participanţilor la piaţă

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2016

După o prima şedinţă a săptămânii în care participanţii de pe piaţa Sibex au ignorat derivatul pe aur, adică produsul care a atras cea mai mare cotă a lichidităţii din ultima vreme, nici evoluţia din prima parte a şedinţei de marţi nu a readus tranzacţiile cu preţul futures al metalului galben. În schimb, se observa o accelerare a plasamentelor pe derivatul pe Dow Jones, care asigura cea mai mare parte a volumului consemnat la jumătatea zilei. Astfel, datele de la ora 17.40 indicau un total de 40 de contracte, cu o valoare de aproape 600.000 de lei, fiind deschisă posibilitatea ca volumul să crească în partea secundă a zilei.

Din totalul menţionat, derivatul pe indicele Dow Jones, atrăgea 28 de contracte pe scadenţa iunie. Simbolul DEDJIA 15F era cotat la 17.583 de puncte, evoluţia sa fiind una negativă, atât faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), cifrat la 17.810 puncte, cât şi raportat la nivelul consemnat la închiderea de luni. Mai exact, cotaţia futures a Dow Jones afişa un minus de 277 de puncte faţă de "start of day price" şi de 88 de puncte faţă de valoarea de la închiderea de luni.

Din sectorul mărfurilor se tranzacţiona derivatul pe petrol, care totaliza 4 contracte pe scadenţa mai. Barilul era cotat la 35,76 dolari, apreciindu-se uşor faţă de "start of day price".

Speculatorii mai pariau şi pe evoluţia cursului de schimb euro/dolar, pe scadenţele iunie şi septembrie. Simbolul EUUSR 15F totaliza 4 contracte, iar cotaţia futures a unei monede unice pierdea 0,86% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,1458 USD) şi valora 1,1360 dolari. Faţă de închiderea de luni euro se deprecia cu 0,22%. Pentru scadenţa iunie se observau 3 contracte, iar euro valora 1,1380 dolari, în minus cu 1,55% faţă de "start of day price" (1.1559 USD) şi cu 0,51% raportat la închiderea anterioară.

În statistici se mai consemna un contract pe cursul liră sterlină/dolar, pe scadenţa iunie. Moneda britanică era cotată la 1,4194 dolari, în minus cu 0,96% faţă de "start of day price".

Se mai tranzacţiona timid şi pe ATS-ul administrat de bursa sibiană, unde se înregistrau schimburi cu 100 de acţiuni(2) Armax Gaz. Mediaş. Cotaţia ARAX se deprecia cu 2,53% la 1,93 lei.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.40

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb