SIBEX Dow Jones, principala ţintă a speculatorilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2012

După scăderile de marţi, cotaţiile futures de la Sibex au dat semne de revenire în prima parte a şedinţei de la mijlocul săptămânii, fără ca această direcţie să fie una generală. Creşterile nu s-au generalizat pe întreaga piaţă şi nici nu s-au menţinut, iar cotaţiile au intrat apoi pe teritoriu negativ, direcţie dominantă la ora 17.00. Speculatorii nu au fost însă foarte implicaţi până la ora menţionată iar lichiditatea era una destul de redusă, înregistrându-se doar 3600 contracte cu o valoare de 43,13 milioane lei.

Participanţii activi au preferat speculaţiile pe derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones. În prima parte a şedinţei cotaţia indicelui a crescut, în corelare cu piaţa futures de peste ocean, investitorii aşteptând un raport privind vânzările de locuinţe din SUA luna trecută şi mizând pe o creştere a acestui indicator. Raportul publicat a indicat însă o scădere neaşteptată a vânzărilor de case în februarie, fapt care a afectat indicii de la NYSE şi s-a reflectat imediat şi în cotaţia Dow Jones de la Sibex. Astfel, la ora 17.00, DEDJIA_RON iunie pierdea 62 de puncte după ce, pe parcursul zilei, înregistrase un avans de până la 42 puncte. Astfel, culoarul de preţ dintre minimul şi maximul de până la ora 17.00 a fost unul generos, cifrându-se la 115 puncte. Acesta nu s-a reflectat însă şi în intensitatea speculaţiilor, întrucât numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora menţionată era de 1845 pe scadenţa iunie. Speculatorii acestui produs aveau însă la dispoziţie încă o jumătate de şedinţă pentru a-şi aplica strategiile şi a creşte ritmul plasamentelor.

Pe locul secund în top se afla derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionat în lei. Numărul contractelor EUR/USD_RON iunie era de 1071 iar cotaţia monedei unice pierdea 0,22%, valorând 1,32020 USD. Pe plan extern, euro a atins iniţial cel mai bun nivel din două săptămâni faţă de dolar după ce Parlamentul din Grecia a aprobat ajutorul internaţional. Apoi, moneda utilizată în 17 ţări din UE şi-a temperat evoluţia, după ce scăderile de pe pieţele de acţiuni au dus la creşterea cererii de dolari, ca plasament de siguranţă.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri aurul creştea cu 3,6 dolari pe scadenţa iunie în raport cu care se observau 300 de contracte SIBGOLD, dar se deprecia cu 4 dolari pe cea din aprilie, pentru care se înregistrau 113 contracte. Derivatul de 10 uncii cu simbolul SIBGOLD_RON atrăgea 198 de contracte iar uncia era cotată la 1652,6 USD, în minus cu 1,3 dolari. Pe pieţele externe aurul a înregistrat variaţii reduse după ce creşterea euro faţă de dolar din prima parte a zilei a fost "ştearsă" de încetinirea consumului şi de reducerea deţinerilor fizice de metal preţios.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb