SIBEX După două zile "negre", lichiditatea dă semne de creştere

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2014

După ce marţi şi miercuri, piaţa derivatelor de la Sibiu a arătat extrem de rău, cu volume de 236 şi 339 de contracte, prima jumătate din sesiunea de joi a sunat "deşteptarea" pentru speculatorii futures. Astfel, oficialilor Sibex le-a mai venit inima la loc când, după peste şapte ore de tranzacţionare, vedeau un volum ce se apropia de 1000 de contracte cu o valoare de 14,5 milioane de lei.

Revenirea lichidităţii la un nivel ceva mai bun a coincis cu redobândirea de către participanţi a apetitului speculativ pentru plasamentele pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Conform datelor de la ora 17.15 numărul contractelor DEDJIA_RON era de 663 cotaţia futures a Dow Jones scădea cu numai 3 puncte la Sibiu, la 16.720 de puncte, după ce anterior cotaţia stătuse în majoritatea timpului pe teritoriu pozitiv. Variaţia nu era una spectaculoasă, aflându-se în ton cu evoluţia de pe piaţa de la New-York, unde indicii reprezentativi se tranzacţionau la nivel record, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat măsuri împotriva deflaţiei.

Perechea euro/dolar tranzacţionată în lei se evidenţia şi ea printr-o creştere a volumului la peste 100 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică se deprecia cu doar 0,08% faţă de principalul său concurent, valoarea estimată pentru scadenţa din această lună fiind de 1,35920 USD/Euro. Pentru scadenţa septembrie deprecierea era mult mai amplă, euro pierzând 0,68% la 1,35050 dolari. Lichiditatea era însă mult mai mică: doar 18 contracte. Pe segmentul valutar se mai tranzacţiona şi pereche euro/yen japonez, numărul contractelor pe termenul iunie fiind de 22. Euro scădea cu 0,63% la 138,87 yeni.

Şi pe segmentul derivatelor pe mărfuri se profila o dezmorţire a tranzacţiilor, cu plasamente atât pe aur cât şi pe petrol. Se consemnau 29 de contracte pe simbolul SIBGOLD_RON iunie, pe fondul unei creşteri cu 5,1 dolari a unciei, la 1252,1 USD. Pentru derivatul mai mic, cu mărimea de o uncie si simbolul SIBOLD iunie se înregistrau 18 contracte şi o cotaţie de 1253,9 USD, în urcare cu 9,2 dolari. Dacă aurul creştea, în schimb, preţul petrolului scădea, participanţii estimând o valoare de 101,67 dolari pe baril, în minus cu 0,91%. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de 29 pe scadenţa iulie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb