SIBEX Euro, în pierdere de "viteză" faţă de dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2014

În intervalul 5-9 mai, la Sibex, speculatorii au atins vârful de interes în şedinţa de miercuri, 7 mai, când volumul s-a apropiat de 2000 de contracte, după un început de săptămână slab, cu doar 845 de contracte luni şi puţin peste 1000 marţi. Apoi, în ultimele două şedinţe, volumul s-a redus din nou, coborând joi la 1660 de contracte, pentru ca vineri să regreseze spre pragul de 1000. Mai exact, în ultima şedinţă, volumul a fost de 1049 de contracte cu o valoare de 15,21 milioane de lei.

Cu un total de 485 de contracte (373 pe scadenţa iunie şi 112 pe scadenţa septembrie), derivatul pe cursul euro/dolar a atras o lichiditate similară cu cea a derivatului pe indicele Dow Jones care a strâns tot 485 de contracte pe scadenţele martie, iunie şi decembrie, "grosul" reprezentat de termenul iunie, cu 467 de contracte. Astfel, simbolul DEDJIA_RON iunie a bifat o nouă şedinţă ca lider în topul produselor Sibex. Cotaţia sa a evoluat mixt, pe un culoar de 85 de puncte şi a închis, în cele din urmă, în urcare cu 28 de puncte la 16.534 de puncte.

Derivatul pe cursul euro/dolar a continuat să evolueze pe "roşu", efectul declaraţiilor Preşedintelui BCE, Mario Draghi, continuând să influenţeze piaţa şi vineri. În condiţiile date, cotaţia euro estimată la bursa sibiană pe scadenţa iunie s-a depreciat cu 0,65%, la 1,3751 USD. Pentru termenul septembrie, moneda comună a fost cotată la 1,3751 dolari, după o scădere de 0,68%. Pe pieţele externe, euro a scăzut la cel mai redus nivel dintr-o lună, după ce bănci importante, de la Goldman Sachs Group Inc. la Royal Bank Of Scotland au "prezis" că Banca Centrală Europeană va reduce rata de dobândă la întâlnirea de luna viitoare.

De pe segmentul futures pe mărfuri s-a detaşat uşor derivatul pe uncia de aur, cu simbolul SIBGOLD. Speculatorii au încheiat 35 de contracte, în condiţiile în care cotaţia unciei a pierdut 1,1 dolari, fiind evaluată la 1288,7 USD pe scadenţa de luna viitoare.

Pentru restul produselor interesul a fost foarte scăzut, iar pe segmentul spot nu s-au înregistrat tranzacţii.

În total, rezultatul Sibex de săptămâna trecută a fost de aproape 6500 de contracte, volum care în urmă cu 2-3 ani însemna o şedinţă slabă spre medie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb