SIBEX Euro îşi continuă aprecierea faţă de dolar

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 aprilie 2015

La Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii s-a asemănat în prima sa jumătate cu ziua de marţi, senzaţia fiind că participanţii sunt dispuşi să încheie mai multe contracte faţă de ceea ce a oferit piaţa în ultimele şapte-opt zile. Conform datelor de la ora 17.30, se consemnau 46 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 567.708 lei. "Senzaţia de creştere a lichidităţii pe care am avut-o în prima jumătate a şedinţei de marţi a fost doar o furtună într-un pahar de apă, întrucât partea secundă a zilei a fost una modestă, iar acest scenariu are toate şansele să se repede şi azi (n.r. - joi 29.04), speranţele pentru apropierea de nivelul de 100 de contracte pe şedinţă fiind destul de nerealiste. Totuşi, în funcţie de ceea ce oferă piaţa americană şi cursul euro/dolar, care e cel mai tranzacţionat la Sibiu, orice e posibil", a declarat un broker.

Perechea euro/dolar era produsul care înregistra cel mai bun rezultat după şapte ore şi jumătate de la deschidere, totalizând 26 de contracte pe scadenţa iunie. Preţul futures al euro îşi continua cursa de revenire faţă de dolar, apreciindu-se cu 0,045%, la 1,1013 dolari în raport cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1) cifrată la 1,1008 dolari. În raport cu închiderea de marţi, aprecierea monedei comune era de 0,37%. "Atât evoluţia pieţelor de acţiuni din Europa şi SUA, cât şi cursul euro/dolar vor fi influenţate de politica Băncii Centrale Americane (FED), investitorii de pretutindeni aşteptând indicii în ceea ce priveşte momentul creşterii ratelor de dobândă, după ce datele recente au indicat o economie americană mai slabă, datorită creşterii mai lente decât era aşteptat în primul trimestru din an. De aceea, FED va menţine probabil şi luna aceasta dobânda de politică monetară la minimele istorice", a explicat un analist financiar.

Derivatul pe indicele Dow Jones avea o evoluţie modestă la capitolul volum, cu 12 contracte pe scadenţa iunie. Simbolul DEDJIA 15F a început ziua la un preţ de referinţă de 18.162 de puncte şi, până la ora 17.30, înregistrase o scădere de 211 puncte, la 17.951. Indicele creştea însă cu 68 de puncte comparativ cu închiderea de marţi.

De pe segmentul mărfuri se tranzacţiona simbolul OILSC 15F, numărul contractelor fiind 6. Petrolul a început şedinţa la un preţ de referinţă de 57,2 dolari şi până la ora 17.30 a câştigat 0,35 USD, valorând 57,47 dolari. În raport cu valoarea de la finalul şedinţei de marţi barilul se deprecia însă uşor, cu 0,13 dolari.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb