SIBEX Evoluţia cotaţiei Dow Jones a impulsionat speculaţiile

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 februarie 2014

La Sibex, evoluţia de până la deschiderea bursei americane a indicat o stare de apatie a speculatorilor, care nu au părut motivaţi de variaţiile cotaţiilor să revină la ritmul din prima parte a lunii. Apoi, deschiderea de la NYSE a impulsionat activitatea, volumul crescând de la 317 contracte consemnate la ora 16.30 la aproape 1.000 de contracte înregistrate la ora 17.00, triplându-se practic în jumătate de oră. Nivelul valoric a beneficiat şi el de aceeaşi metamorfoză bruscă, ajungând la 14 milioane de lei.

Motivul principal al creşterii volumului era ascensiunea preţului futures al Dow Jones. Pe acest fond de optimism, DEDJIA_RON totaliza un număr de 728 de contracte. De altfel, şi în prima parte a şedinţei, în contextul în care participanţii au fost mai degrabă absenţi, Dow Jones se menţinuse pe poziţii, fiind cel mai speculat derivat. La ora 17.00, cotaţia pe scadenţa amintită creştea cu 141 de puncte, la 16.211 de puncte. Derivatul pe cel mai cunoscut indice din lume a urmat direcţia de pe piaţa futures din SUA, unde cotaţiile indicilor se apreciau în contextul în care investitorii pariază că economia poate face faţă încetinirii programului de achiziţii de obligaţiuni de către FED. Estimările de pe segmentul futures au fost corecte, evoluţia din primele 30 de minute de pe Wall-Street confirmând creşterile.

Un număr destul de redus de tranzacţii se observa însă pe perechea euro/dolar. Pentru scadenţa martie numărul contractelor era de 94. Moneda unică scădea, pierzând 0,16% şi valorând 1,37130 USD, conform datelor de la ora 17.00. Şi pe pieţele valutare externe euro a pierdut teren faţă de majoritatea valutelor importante, pe fondul speculaţiilor că o perspectivă în deteriorare pentru preţurile de consum ar putea determina Banca Centrală Europeană să implementeze noi stimulente monetare săptămâna viitoare. Faţă de dolar, euro a înregistrat cea de-a treia scădere în patru zile. Se mai specula timid şi perechea liră sterlină dolar, pe scadenţa martie. Numărul contractelor era de 21 iar moneda britanică pierdea 0,15%, valorând 1,6600 USD.

Pentru DESIF5 lichiditatea era de asemenea redusă, cu 20 de contracte pe scadenţa martie. Preţul estimat pentru o acţiune SIF Oltenia creştea cu 0,31%, valorând 1,9680 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb