SIBEX Evoluţia Dow Jones a stimulat tranzacţiile futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 februarie 2015

Pe piaţa futures de la Sibiu, săptămâna trecută a avut două perioade total diferite sub aspectul lichidităţii, primele trei şedinţe fiind extrem de slabe, pentru ca ultimele două să aducă volume ceva mai bune. Astfel, luni 16.02 au fost încheiate doar 28 de contracte iar marţi 17.02 statistica a reţinut 30 de contracte futures. Minimul săptămânii a fost atins miercuri 18.02 cu doar 27 de contracte futures. Situaţia s-a schimbat radical în şedinţa de joi 19.02 când, pe fondul fluctuaţiilor Dow Jones şi al revenirii pe scădere a petrolului, volumul de la Sibex a urcat peste pragul de 100 de contracte (n.r. - 108 contracte) pentru prima dată în zece şedinţe. Şi în ultima şedinţă a săptămânii a fost depăşită din nou borna celor 100 de contracte, înregistrându-se 105 contracte futures, cu o valoare de 1,81 milioane de lei. Din acest total, 92 de contracte au fost consemnate pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa martie. Acesta a înregistrat o evoluţie pozitivă destul de consistentă, depăşind nivelul de 18.000 de puncte. Conform datelor de la închiderea şedinţei, cotaţia DEDJIA 15C a ajuns la 18.107 puncte, cu 92 de puncte peste preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota), calculat de ATHEXClear la 18.015 puncte, şi cu 128 de puncte în urcare raportat la închiderea din şedinţa de joi 19.02. Evoluţia ascendentă a fost una corelată cu cea din SUA, indicii reprezentativi apreciindu-se la NYSE, iar Dow Jones atingând primul record al anului, în contextul în care Grecia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte datoria sa, iar investitorii au speculat că FED va menţine la nivel redus, pentru o perioadă mai lungă, ratele de dobândă.

Restul de 12 contracte a provenit de pe segmentul derivatelor valutare, prin perechea euro/dolar pe scadenţa martie. Preţul futures al euro s-a apreciat cu 0,18% faţă de "start of day price" (1,1393 USD), ajungând la 1,1413 dolari. Comparativ cu închiderea anterioară, aprecierea a euro fost de 0,41%.

Per total, volumul de contracte din perioada 16-20.02 a fost de 298, în creştere cu aproape 25% faţă de săptămâna anterioară.

Nota: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb