SIBEX Final de săptămână bun pentru Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 august 2012

În ultima şedinţă a săptămânii trecute speculatorii au încheiat 1459 de contracte cu o valoare de 15,41 milioane lei. Lichiditatea a scăzut comparativ cu celelalte sesiuni, cu excepţia celei de luni, care a fost cea mai slabă. Per total, în cele cinci zile de tranzacţionare, jucătorii au încheiat 8239 de contracte cu o valoare de aproape 80 milioane lei. Ca de obicei, produsele futures externe au fost cele mai speculate, atât vineri cât şi în toată perioada 20-24.08. Dintre produsele pe acţiuni autohtone s-a remarcat derivatul pe titlurile SIF Oltenia.

În sesiunea de vineri 24.08, pe segmentul indici s-au înregistrat cele mai numeroase speculaţii, după o perioadă în care derivatele pe valute au ţinut prim-planul. Simbolul DEDJIA_ RON cu scadenţa septembrie a atras 747 de contracte. Cotaţia indicelui a închis în urcare cu 95 de puncte, la 13.145 de puncte. Cumpărătorii au găsit susţinere în direcţia de pe piaţa de la New York, unde acţiunile au crescut după ce preşedinţele FED, Ben S. Bernanke, a declarat, referitor la sprijinirea economiei, că se văd posibile noi acţiuni. Acest fapt a sporit speculaţiile că Banca Centrală Americană va acţiona pentru a impulsiona dezvoltarea economică.

Perechea euro/dolar a atras vineri peste 300 de contracte pe scadenţa septembrie. Euro s-a devalorizat faţă de dolar pierzând 0,30%, închiderea găsindu-l la o cotaţie 1,25260 USD. Pe plan extern, euro a pus capăt unui şir de patru zile de creştere faţă de dolar, după ce au apărut informaţii că planul Banii Centrale Europeane de cumpărare a unor obligaţiuni guvernamentale va fi pus în "stand by" până când instanţa din Germania se va pronunţa cu privire la fondul european permanent de salvare. Tot pe segmentul valutar de la Sibex au mai fost încheiate şi 28 de contracte euro/leu pe scadenţa decembrie. Moneda comună a fost cotată la 4,5250 lei, în scădere cu 0,49%. Moneda naţională a crescut faţă de euro şi pe piaţa cash, cursul ajungând până la un minim de 4,47 lei/euro, în condiţiile în care se pare că BNR a vândut indirect euro, fapt care a susţinut leul.

De pe segmentul futures pe acţiuni, derivatul pe acţiunile SIF5 a fost cel mai tranzacţionat. S-au înregistrat 29 de contracte pentru septembrie şi câte 97 şi 72 pentru decembrie 2012 şi martie 2013. Pentru scadenţa de luna viitoare DESIF5 a închis în scădere cu 0,5%, la 1,3418 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb